A mélybe zuhant a Harley-Davidson részvényárfolyama a csütörtöki New York-i tőzsdenyitást követően, a kurzus 16 százalékos eséssel indította a kereskedést.

Kazan,,Russia-september,26,,2020:,Harley,Davidson,Motorcycles,Standing,In,The
A Harley-Davidson eladásai a hazai piac kivételével jelentősen visszaestek világszerte / Fotó: Shutterstock

A legendás motorkerékpár-gyártó a piacnyitás előtt tette közzé az első negyedévről szóló jelentését, amivel  sikerült ugyan felülmúlnia az elemzői várakozásokat az Egyesült Államokban felfutó keresletnek köszönhetően, teljes értékesítése azonban így is visszaesett az év elején – összegzi a beszámolót a MarketWatch.

A milwaukeei székhelyű vállalat adózott eredménye az egy évvel korábbi 304,1 millió dollárról 234,9 millióra zsugorodott a március végén zárult három hónapban, az egy részvényre jutó 1,72 dolláros nettó eredmény (EPS) azonban így is magasabb lett a FactSet elemzői konszenzusában szereplő 1,51 dolláros EPS-nél.

A bevétel 5 százalékkal, 1,48 milliárd dollárra süllyedt éves alapon, de a Harley-Davidson ebben a tekintetben is megugrotta az 1,35 milliárd dolláros előzetes piaci becslést.

Fájóan csökkentek a Harley-Davidson német, francia és kínai eladásai

Az Egyesült Államokban 6 százalékkal bővült a kiskereskedelmi értékesítés, a vezetőség értékelése szerint a hazai vásárlók körében kedvező fogadtatásra talált az új Turing termékcsalád.

Az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló EMEA-térségben ugyanakkor 11 százalékkal csökkentek az eladások, különösen a gyenge német és francia kereslet miatt. Az ázsiai–csendes-óceániai térségben 12 százalékkal zuhant az értékesítés, itt a kínai vásárlók elmaradása jelentette a fő problémát. Jelentős javulásra nem is számít Ázsiában a közeljövőben a menedzsment.

A gyártó a korábban becsültnél 10 millió dollárral kisebb – 105–115 millió dollár közötti – működési veszteségre számít az elektromos meghajtású LiveWire motoroknál.

A Harley-Davidson árfolyama 2024-től
 

A csütörtöki jelentős eladási nyomás miatt 5 százalékkal az év eleji szintek alatt kereskednek a Harley-Davidson részvényeivel.