A vártnál magasabban alakult a Raiffeisen nettó kamat-, díj- és jutalékbevétele az idei első negyedévben – derült ki az osztrák bankcsoport gyorsjelentéséből. A Raiffeisen továbbra is intenzíven dolgozik az orosz leánybank leválasztásán vagy eladásán. Jelenleg ez a legnagyobb nyugati bank Oroszországban. 

Fotó: AFP

A gyorsjelentés is kiemelten foglalkozik a bankcsoport függőben lévő oroszországi üzletével. Az osztrák hatóságok ugyanis sürgetik a Raiffeisen Bankot, hogy ejtse azt a megállapodást, amelynek értelmében leánybankja, mely jelenleg Oroszországban a legnagyobb nyugati bank, 1,5 milliárd euróért (1,6 milliárd dollárért) részesedést vásárolna az Oleg Deripaszkához köthető Strabag építőipari csoportban. Attól tartanak, hogy az Egyesült Államok szankcionálná az ügyletet az orosz oligarcha részvétele miatt. Ez meghiúsítja a Raiffeisen terveit, hogy kiszabadítsa Oroszországban rekedt eszközeit. Az üggyel kapcsolatban a gyorsjelentés úgy fogalmaz, hogy a Raiffeisen kitart azon kezdeti értékelése mellett, amely szerint a tranzakció mindenben teljes mértékben megfelel a szankciós követelményeknek.

Az osztrák bankcsoport továbbra is

intenzíven dolgozik az orosz leánybank eladásán vagy leválasztásán.

Azonban mindkét alternatívához több orosz és európai hatóság jóváhagyása szükséges. Ezért nagyon nehéz reális előrejelzést adni az orosz leánybank dekonszolidációja mellett. Mindesetre a jelenlegi tőketartalékok az orosz leánybank nullára való leírását is fedezik. 

A csoportszintű prognózisokat a Raiffeisen azután függesztette fel, hogy az Európai Központi Bank elrendelte az oroszországi operáció leépítésének felgyorsítását.

Számszerűsítve így fest az elvárás-ajánlás: a hitelállományt a háború előttihez képest 65 százalékkal kell csökkenteni, 2,2 milliárd euróra. Tavaly szeptember végén még 6 milliárd euró, míg 2022 júniusában 13,7 milliárd euró volt az orosz hitelállomány. 

Egyelőre kétmilliárd euró repatriálása is megoldhatatlan a Raiffeisen számára.

Az orosz leánybank csoporton belüli súlyát jelzi, hogy a Raiffeisen nyereségének közel felét adta az első negyedévben az oroszországi és fehéroroszországi tevékenység. 

Raiffeisen részvény- és tőzsdeindexek relatív mozgása
 

Elemzői reakciók

A Raiffeisen idei első negyedéves nettó kamatbevétele 1,46 milliárd euró lett, szemben az 1,42 milliárd eurós becsléssel. Míg a díj- és jutalékbevétel 669 millió euró volt, meghaladva a 645 millió eurós várakozást. A 17 millió eurós kereskedési bevétel viszont elmaradt a 30,3 millió eurós várakozástól, s az általános és adminisztrációs költségek is alacsonyabban alakultak a vártnál. A 952 millió eurós adózás előtti eredmény magasan verte a 785 millió eurós előzetes becslést. 

A bank felfüggesztette a csoportszintű előrejelzést az oroszországi üzletcsökkentés felgyorsítására vonatkozó EKB-szabályozás miatt, és fenntartja a legtöbb, Oroszország és Fehéroroszország kivételével az alaptevékenységekre vonatkozó, 2024-re vonatkozó célokat, beleértve a mintegy 4 milliárd eurós nettó kamatbevételt és a mintegy 1,8 milliárd eurós nettó díjbevételt. A konszolidált sajáttőke-arányos megtérülésre vonatkozó előrejelzést 10 százalékra csökkentette a januári 11 százalékról – írta az Equilor.