Szerző: Fábián Csaba, a Saxo elemzője

A kínai rövid távú keresleti kilátások romlása mellett annak az alapkezelők változó hozzáállása jelentik az árfolyamra ható legnagyobb kockázatot.  Összességében hosszú távú pozitív kilátást tartunk fenn a fémre vonatkozóan az elektromos járművek, a hálózati infrastruktúra és az AI-adatközpontok rézigénye miatt, miközben a meglévő bányák termelése a következő években várhatóan csökkenni fog.

A réz árfolyama 6 hó
 

A február óta tartó emelkedés nagy spekulatív érdeklődést vonzott, ami tovább hajtotta az árfolyamot, és a múlt kedden tetőzött.

 A New York-i és londoni határidős árak is kétéves csúcsra értek, rövid ideig meghaladták a 10 ezer dolláros tonnánkénti árat, majd a spekulánsok részben realizálták profitjukat, amit a kínai adatok a kereslet esetleges gyengülésére utaltak.
A legrövidebb lejáratú magas minőségű réz kontraktusok kétéves csúcsra futottak mielőtt az első profitrealizálás megtörtént, ami véget vetett a március végétől tartó meredeken emelkedő trendnek.  

Kínában, a világ legnagyobb fémfogyasztó országában kezdenek megjelenni a gyengülés jelei. A Reuters szerint

 a  kínai réztermelők 100 000 metrikus tonna réz exportját tervezik. Ez egy szokatlan lépés, mert Kína általában rézimportőrként jelenik meg a piacon.

A Sanghaji Fémárutőzsde által figyelt rézkészletek az utóbbi időben 300 000 tonnára ugrottak, ezt a szintet már négy évvel ezelőtt elérték,  amikor a Covid idején a kereslet összeomlott. A növekedés egy részét valószínűleg kereskedők hajtották, akik fémeket halmoztak fel a lehetséges gyengülő jüan elleni fedezetként, de ez nem segít a magasabb árak rövid távú fenntartásában. Ráadásul az importőrök felára – amit az LME rézárfolyam felett hajlandóak voltak fizetni – nullára csökkent, ezt a 2008-as nagy pénzügyi válság óta nem láttuk.
Amíg az említett adatokban javulást nem látunk, egy konszolidációs időszak, esetleg még mélyebb korrekció lehetősége egyre valószínűbbnek tűnik.
A jelenleg kibontakozó esetleges korrekció mélysége attól függhet, hogy a piac visszatér-e olyan szintekre, amely a hosszú pozíciók likvidálását válthatná ki a spekulánsokból. Az április 23-ig, tartó tízhetes időszak alatt az intézményi befektetők és tőkealapok pozíciója 40 000 szerződés (454 ezer tonna) nettó rövid pozícióról 67 210 szerződés (762 tonna) nettó hosszú pozícióra fordult, a legmagasabb értékre az elmúlt 3 évben. Ahhoz, hogy visszatérjen a felfelé tartó trendhez a korábbi csúcs, 4,68 dollár fölött kéne zárnia a következő ellenállás pedig a 4,93 dolláros fontonkénti árszint körül található.