Kizárta a kamatemelés lehetőségét a múlt héten Jerome Powell Fed-elnök, de a piac által hónapok óta várt kamatcsökkentéshez sem kerültek közelebb a jegybankárok. A Wall Streeten egyre általánosabb a nézet, hogy valamiféle törékeny egyensúlyba kerülhetett a kamatszint. Ami azt a spekulációt erősítené, hogy hosszabb távon is magas szinten ragadnak a kamatok. Ebben az esetben óriásit tévedne a korábban nyári, most pedig őszi kamatvágásokban reménykedő piac.

Fotó: AFP

Powell szerint a kamatok fékezik az amerikai gazdaságot, amit alátámaszt, hogy az állásajánlatok száma csökken, lassan közelít a járvány előtti szintekhez. De az amerikai gazdaságban dolgozók száma 168 millió fő volt idén áprilisban, szemben a pandémia előtti 164 millióval. Az adatokat nehéz összehasonlítani, mert Biden enyhítette a trumpi bevándorlás politikát, további a járvány miatt is volt egy visszapattanás, s ezek a hatások torzítják a munkaügyi statisztikát.  

Elemzők szerint, az elmúlt 

három év tömeges bevándorlása és a munkaerőpiacra visszatérő emberek kombinációja csökkentette a bérnyomást az amerikai gazdaságban.

Az is furcsa, hogy miközben a Fed kamatemelései hitelezési problémákat okoznak, ez nem hat a teljes vállalati körre. Amíg az alacsony jövedelmű ügyfeleket kiszolgáló cégek szenvednek, addig a fogyasztói kiadások összességében erősek. Sőt, a személyes fogyasztási kiadások idén márciusban tavaly január óta a leggyorsabb ütemben emelkedtek. Vagyis a kamatemelések nem fogják vissza a keresletet. És ami a legérdekesebb, hogy a vállalatok beruházásai is bővültek. 

És ha mindez nem lenne eléggé zavarba ejtő, akkor elég rápillantani a nagy kockázatú, vállalati bóvli kötvények hozamfelárára, mely mára visszasüllyedt a Fed kamatemelési periódusának kezdetét megelőző szintre.

Vállalati bóvli kötvények hozamfelára az amerikai kincstárjegyekhez képest
 

Az amerikai gazdaság a Fed-szigor hatására kétsebességes lett. A fogyasztók és a vállalatok jelentős része fuldoklik a magas kamattól, míg egy másik szintén jelentős rész, vígan prosperál és nagyban fogyaszt. Ez az ellentmondásos helyzet kialakított egy törékeny egyensúlyt, amikor 

a fennálló kamatszint egyaránt ösztönöz és fékez, a Fed már kizárja a kamatemelést, de még óvakodik a kamatcsökkentéstől. 

Annak ellenére is, hogy hónapok óta évtizedes csúcson stagnál a szövetségi irányadó ráta. Ha ez igaz, akkor a közeli kamatvágás reményét dédelgető piaci szereplők óriási tévedést áraznak.