Pénz- és tőkepiac

Osztalékot fizet a magyar tőzsde, még nem késő aláállni

Aligha kápráztatta el a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde első negyedéves gyorsjelentése, hiszen bár az EBITDA szépen nőtt, az árbevételt visszahúzta az adatértékesítési bevételek csökkenése. A tőzsdeüzemeltető érdekeltségét képező Keler csoport adózás előtti eredménye viszont átlépte a 3 milliárd forintot. Hamarosan pedig jön az osztalék is.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) bevételei 912 millió forintot tettek ki 2024 első három hónapjában, miután tavaly az egész első fél évben – akkor még nem közölt a cég negyedéves bevételt – közel 1,8 milliárd forint folyt be a tőzsdeüzemeltetőhöz – derül ki a BÉT első negyedéves gyorsjelentéséből, amelyet a hazai parkett blue chipjeit megelőzően publikált a vállalat.

bét tőzsdeüzemeltető
Hamarosan érkezik az a tőzsdeüzemeltető részvényeseihez / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Csökkentek a pesti tőzsdeüzemeltető adatértékesítési bevételei

Idén éves bázison a kereskedési bevételek 18,2 százalékkal, a kibocsátói díjbevételek pedig 14,8 százalékkal nőttek, míg az adatértékesítési bevételek 7,8 százalékkal, 307 millió forintra csökkentek. Utóbbi adatot árnyalja, hogy 2023 első negyedévében néhány egyszeri tétel 12 millió forinttal növelte a bevételeket.

A BÉT-en az első negyedévben lebonyolított átlagos forgalom a bázishoz mérten 32 százalékkal, 11,6 milliárd forintra emelkedett, miközben a tárgyidőszakban 157 vállalat értékpapírjaival kereskedtek, a részvényszekcióban pedig egy új kibocsátó, a Kermann IT Solutions lépett az Xtend-piac parkettjére.

Emellett 374,7 milliárd forint értékben vezettek be a kereskedésbe vállalati kötvényeket és további 75,9 milliárd forint értékben jelzálogleveleket.

Az első negyedévben a tőzsdeüzemeltető tisztított ráfordításai 574 millió forintot tettek ki, amely egymillió forinttal múlja alul a megelőző év azonos időszakát. A költségek 2023 első három hónapjában persze egyszeri tételeket is tartalmaztak, például a BÉT tőzsdére lépési költségeit 23 millió forint értékben.

Az EBITDA 2024 első negyedévében 14 százalékkal, 336 millió forintra gyarapodott.

Jól muzsikált a KELER csoport

A Budapesti Értéktőzsde első negyedéves nettó eredménye – amely tartalmazza a KELER csoport BÉT-re eső eredményét is – 1,4 milliárd forint volt, a 2023 első fél évében elért 2,56 milliárd forint után. A börzének csaknem 47 százaléka van a zárt körű részvénytársaságként működő Keler csoportban, a részvények 53 százaléka az MNB-t illeti meg.

A KELER csoport az első negyedévében 3 milliárd forint értékű adózás előtti eredményt ért el, a kedvező kamatkörnyezetnek, valamint a letéti őrzésben kezelt magas értékpapír állománynak köszönhetően. A főtevékenységből származó bevétel 14 százalékkal, 5,4 milliárd forintra bővült, miközben az értéktár és klíringház költségei mintegy 69 millió forinttal, közel 2,5 milliárd forintra híztak.

 

A BÉT részvényei szerda délelőtt 1,3 százalékkal, 3950 forintra gyengültek.

Mint ismert, a cég közgyűlése több mint 600 millió forintos osztalék kifizetéséről döntött, amiből egy részvényre 112 forint jut. Kedden azt is közölték, hogy utoljára június 12-én lehet megvenni a részvényt a tavalyi eredmény után járó osztalékszelvénnyel, a kifizetésre pedig június 21-től kerül sor.

 

BÉT budapesti értéktőzsde börze adatértékesítési eredmény
Kapcsolódó cikkek