A korábban közöltnél jóval kevesebb, nagyjából feleannyi néző lehet jelen Párizsban az idei nyári olimpia július 26-i megnyitóján. A csökkentést a kormányzat szervezési és biztonsági nehézségekkel indokolta.

A photo shows a five-ring Olympic emblem in front of Paris City Hall (Hôtel de Ville) in Paris, France on October 24, 2022.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Tetsuya Kikumasa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
A megnyitó ünnepséget feleannyian csodálhatják majd a helyszínen, viszont az olimpia egészére tízmillió látogatót várnak.
Fotó: AFP

Gérald Darmanin belügyminiszter 2022 októberében a szenátusban még 600 ezer nézőről beszélt, akik közül 500 ezren a Szajna felső rakpartjain kísérhették volna figyelemmel a hajók és rajtuk a versenyzők, illetve más hivatalos személyek felvonulását. Azóta változó számokról nyilatkoztak az illetékeset, most pedig a France 2 televízióban Darmanin mérsékelte a becslést 300 ezer felettire.

Az az elképzelés, hogy az alsó rakpartokon 100 ezer fizető néző lenne, a felső rakpartokon pedig több mint 220 ezer, ingyenes jegyekkel

– közölte a miniszter, hozzátéve: az összlétszám azokkal egészül ki, akik a folyó mentén laknak, illetve akik szállást tudnak ott bérelni a ceremónia idejére.

Feleannyi nézőre is sokan vigyáznak majd

Darmanin megjegyezte: a megnyitó a korábbi terveknek megfelelően zajlik majd, és nemcsak abban biztos, hogy Franciaország sok érmet nyer a játékokon, hanem abban is, hogy remek házigazda lesz.

Laurent Nunez rendőrprefektus korábban tavaszra ígért végleges számokat a terrorfenyegetettség mértékének függvényében. 

A játékok idején naponta átlagosan 30 ezer rendfenntartó ügyel a biztonságra, a megnyitón pedig 45 ezer. 

Viszont nemrég még sztrájkoltak a rendőrök, a gazdák forgalomlassító akciókkal és szakaszos lezárásokkal nehezítették a bejutást Párizsba, tavaly októberben pedig a pénzügyi hatóságok a szervezőbizottság központjában is kutatást tartottak.

A strandröplabda látványterve – lenyűgöző háttérrel.
Fotó: Paris 2024

A szokásoktól eltérően Párizsban nem az olimpia központi stadionjába álmodták meg a megnyitót, hanem a befogadás jegyében a város számos pontjára. A szabadtéri rendezést azonban számos biztonsági szakértő problémásnak, nehezebben védhetőnek minősített.

A tervek szerint a megnyitón 115 hajó szállítja majd a delegációkat a Szajna mintegy hat kilométeres szakaszán az Austerlitz hídtól az Eiffel-toronyig.

A hotelárak már elszálltak

A megnyitót érintő létszámcsökkentés dacára nem lesz hiány érdeklődőben: a becslések szerint tízmillió látogató érkezik majd az elővárosokkal 13 milliós francia fővárosba. Mindez máris megdobta a szállásárakat is: a Bloomberg szerint október óta 300 százalékos áremelkedés észlelhető a három-négy csillagos hoteleknél, míg a New York Times arról jelentett: 

az Airbnb-éjszakák 540 dollárnál (192 ezer forintnál) is drágábbak lettek az olimpia heteiben.

Hasonlóan borsosak a sportesemények jegyárai, sőt, több szám csomagja – például a slágernek számító úszásban – már el is fogyott. Kevés belépő maradt a megnyitóra is, amik 2700 eurót (1 millió forintot) kóstálnak.