Ami a múlt hét közepén bolzanói bohózatnak tűnt, annak feljutás lett a vége: nemcsak a női, hanem a férfi jégkorong-válogatottunk is a legmagasabb szinten versenyezhet jövőre. De még a mostani idénynek sincs vége: május 7-én, kedden, azaz ma este a sportág legerősebb nemzete, Kanada látogat az MVM Dome-ba, méghozzá dollármilliókat kereső világklasszisokkal. Nálunk pedig most búcsúzik a divízió 1/A-világbajnokság közben bohócnak minősített 73 éves szövetségi kapitány, Don MacAdam.

bohóc hoki jégkorong
Utoljára áll a magyar válogatott kispadjánál a „bohóc”, azaz Don MacAdam / Fotó: MJSZ / Vörös Dávid

Utóbbihoz hozzá kell tenni, hogy mindenki megkönnyebbülésére történik így, a szakember ugyanis általános elutasításnak örvendett a válogatottnál és tágabb értelemben a magyar jégkorongszakmában. Ugyanakkor történelmi tény: 

őt jegyzik nálunk a világelitbe feljutó negyedik szövetségi kapitányként. 

Érdekesség, hogy a három elődje, Pat Cortina, Rich Chernomaz és Sean Simpson is mind kanadai, ami máris kijelöli, hogy Kanada a sportág legnagyobb hatalma, következésképp óriási szó, hogy a férfiválogatottja tavaly és idén is nálunk, az MVM Dome-ban zárja a saját vb-felkészülését. Tavaly jól sikerült, mert a kanadaiak nemcsak az itteni gyakorlómeccset, hanem utána az elit vb-t is megnyerték.

...és most sem akármilyen csapatot hoznak Budapestre.

Bolzanói bohóckodás után dollármilliomosok az MVM Dome jegén

A világ legjobb jégkorongbajnoksága az észak-amerikai NHL, itt 5859 alapszakasz-mérkőzésen szerepeltek a mostani kerettagok. Van köztük három ottani bajnok, másképpen Stanley-kupa-győztes is:

  • Jordan Binnington kapus,
  • Bowen Byram és
  • Colton Parayko hátvédek.

Az NHL újoncelosztóján, az úgynevezett drafton az első, legértékesebb helyen kelt el 2021-ben Owen Power, 2023-ban Connor Bedard (mögötte a harmadikon Adam Fantilli), idén pedig feltehetőleg Macklin Celebrini lesz az 1/1-es – ők is mind itt lesznek.

Jack McBain éppenséggel 1,6 millió dollárt keres évente / Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

Ezeket a sportolókat természetesen meg is fizetik: 

a mostani keret 22 tagja együtt összesen 63,498 millió dolláros (22,9 milliárd forint) alapfizetéssel számolhatott a folyó idényben, 

és a következő szezontól még nagyobb lesz ezen érték, hiszen az említett Celebrini például utánpótlás-játékosnak számít még, nem profinak, így hivatalos keresete sincs. Owen Power jelenleg 916 ezer dolláros (330 millió forint) fizetése pedig 8,35 milliósra (3 milliárd forint) ugrik majd. A két ország hokija közti differenciákat tavaly ilyenkor kiveséztük – nem mellesleg mi írtuk meg először, hogy Kanada egyáltalán jön hozzánk.

Viszont amennyire örülhetünk, hogy ismét sportági világklasszisokat csodálhatunk hazai jégen, legalább annyira szól majd a mérkőzés az elitbe feljutó saját csapataink ünnepléséről.

Lesz plüssmaci-hajigálás

A többes szám indokolt, mert nemcsak a férfi-, hanem előtte a női válogatott is feljutott a legmagasabb szintre, így 2023 után 2025-ben is mindkét válogatott „A csoportos” lesz, ahogy régen hívták a legmagasabb divíziót, ami a férfiaknál a top 16-ot, a nőknél a top 10-et jelenti.

A Hokitavaszra keresztelt meccsnapon 16 órától kezdődnek a programok az MVM Dome-nál, a kapunyitás 17 órakor következik, a mérkőzés pedig 19 órakor startol.

 

A szórakoztató tevékenységek mellett jótékonysági aktivitás is lesz. Egyfelől néma liciten a magyar és a kanadai válogatott aláírt mezeit, korongokat és más relikviákat lehet megszerezni, az első harmad végén pedig macidobálás lesz: 

a cél, hogy megdőljön a 6870-es hazai rekord a plüssfigurákból, amiket utána a Szív Bajnokai Alapítvány juttat el a gyermekkórházak betegeinek.

Mindezek előtt kedden délután 12:15 és 14:30 között rendeztek ún. „Meet and Greet” is a kanadaiakkal, azaz meg lehetett nézni az edzésüket, aláírást és közös fotót kérni – az ajándékcsomaggal kiegészített élmény 39 990 forintba került az Eventim honlapján, ahol meccsjegyek is vannak még 7990 és 24 990 forint közötti áron.