Csütörtöktől bizonyos napokon belépőt kell fizetni a Velencébe látogató turistáknak. Az egyelőre tesztelés alatt álló – sokak által vitatott – intézkedéstől azt várja a város vezetése, hogy azzal kordában tudják majd tartani a lagúnák városát elárasztó látogatók fojtogató tömegét.

Velence
Velence bizonyos napokon regisztráció és belépőjegy ellenébe látogatható / Fotó: AFP

Velence üzeni: „nem akarunk felrobbanni a látogatók tömegének nyomása alatt”

A vendégeknek online kell regisztrálniuk és 

öt eurót fizetniük, hogy hozzájussanak a QR-kódhoz, amellyel beléphetnek az olaszországi település területére reggel fél 9 és délután 4 óra között.

A tesztelési időszak összesen 29 napot érint 2024-ben: 

  • április 25. és május 5. között, illetve 
  • a hétvégéken (szombaton és vasárnapon) egészen július 14-ig. 
  • Kivételt képez a június 1-je és 2-a, ami nemzeti ünnep Olaszországban. 

Az egy nap alatt kiadható QR-kódoknak nem lesz felső határa.

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere elmondta: a világon az első ilyen jellegű kísérletről van szó. Hangsúlyozta, nem az a céljuk, hogy bevételre tegyenek szert, hanem az, hogy elejét vegyék annak, hogy városuk „felrobbanjon a látogatók tömegének nyomása alatt”. Számos beléptetőkaput alakítanak majd ki, és a belépődíjas rendszer semmiképp nem fog sorban álláshoz vezetni – ígérte Brugnaro.

A Velencében születetteket, az ott élőket, a lakással rendelkezőket, a tanulókat és a városban dolgozókat nem érinti a regisztrációs és díjfizetési kötelezettség.

A 14 év alatti gyerekek számára ugyanakkor ingyenes lesz a belépés, csak regisztrálni kell őket. A település környékén lévő kis szigetekre szintén nem vonatkozik a korlátozás, köztük az üvegtárgyairól híres Muranóra sem.

A kötelező regisztrációt és díjfizetést elkerülők 50–310 eurós (19 ezer–118 ezer forint) bírságra számíthatnak.

Túl sok a turista: kórházba került az egyik éhségsztrájkoló

A tiltakozók turisztikai beruházások leállítását követelik.