Tovább mélyíti együttműködését a Központi Statisztikai Hivatal és a Közbeszerzési Hatóság azzal a céllal, hogy közös alapokra helyezzék a törvényi felhatalmazásuk keretei között végzett adatátadások hátterét – jelentették be a felek a megállapodás ünnepélyes aláírásán. Az egységes és átlátható módszertani gyakorlatok lefektetésével, illetve az adatmegosztás jogi kereteinek meghatározásával a két szervezet értékesebb statisztikai információkat szolgáltathat a társadalom, valamint a gazdasági és állami szereplők, illetve a tudományos élet képviselői felé.

Fotó: Róka László / MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020-ban akkreditálta a Közbeszerzési Hatóság (KH) statisztikai tevékenységét, melynek köszönhetően a KH hazánkban elsőként önként csatlakozott a Hivatalos Statisztikai Szolgálathoz. Ennek megfelelően a KH működése és adatszolgáltatási gyakorlata megfelel a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexében és az Európai Statisztikai Rendeletben foglaltaknak. A KH így közfeladatot ellátó szervként jó minőségű, hiteles és több évre visszatekintő kimutatások rendszeres publikálásával segíti elő a tárgyilagos tájékoztatást és a közbeszerzési piac elemzését.

A KSH és a KH az adatszolgáltatás további fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást kötött a törvényi felhatalmazásuk keretei között végzett adat- és információcsere jogi és technikai hátteréről.

Az ünnepélyes eseményen a KSH elnöke, Kincses Áron elmondta, hogy a partnerségek alapozzák meg azt, hogy a KSH a jövőben is Magyarország vezető adatvagyon-gazdálkodója, illetve a Kárpát-medence információs motorja legyen. Hozzátette, hogy a KSH stratégiai célja az alternatív és adminisztratív adatforrások folyamatos növelése a hivatal rendszereiben, ezáltal olyan adatok válnak elérhetővé, melyeket korábban nem vagy csak klasszikus, kérdőíves felmérések alkalmazásával lehetett gyűjteni. A kérdőíves adatfelvételi módszerek teljes vagy részleges kiváltásának köszönhetően csökkennek az adatszolgáltatói terhek Magyarországon. Mindemellett az innovatív technológiák alkalmazásával gyorsul az adatközlés, csökken a piacra kerülési idő, és végső soron fokozódik a döntéstámogatás hatékonysága és a felhasználói elégedettség.

Dr_Kovacs_Laszlo (b)
Dr_Kincses_Aron (j)
Központi Statisztikai Hivatal és a Közbeszerzési Hatóság
A megkötött együttműködési megállapodás értelmében a két szervezet tudásmegosztással és szakmai képzésekkel is segíti majd egymást
Új alapokra helyezi együttműködését az adatszolgáltatás terén a Központi Statisztikai Hivatal és a Közbeszerzési Hatóság - SAJTÓKÖZLEMÉNY
Fotó: KSH Sajtófotó

Az együttműködés kiterjed az adatellenőrzéssel kapcsolatos jó gyakorlatok és módszertan közös áttekintésére is, mellyel az adminisztratív adatforrásokból szolgáltatott információk minőségének és megfelelőségének ellenőrzését fejleszthetik.

A KSH közleményében külön kiemelte az együttműködéshez kapcsolódóan az Országos statisztikai adatfelvételi programban elrendelt „Nettó 700 millió forintot elérő vagy meghaladó végleges összértékű építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárások havi adatai” és a „Közbeszerzési eljárásban nyertes kis- és középvállalkozások havi adatai” című statisztikai adatátvételt, ami hozzájárul a KSH építőanyagokra vonatkozó statisztikai adatainak minőségéhez.

Kétharmadára csökkent a közbeszerzések értéke 2023-ban

A 2023-as közbeszerzések értéke jóval elmaradt az előző évhez képest, mintegy kétharmada a 2022-es adatoknak. Az eljárások száma viszont minimálisan növekedett.