Az elmúlt csaknem tíz évben a gyermeket nevelő családok átlagos jövedelme nagyobb mértékben nőtt, mint a gyermekteleneké, és minél több gyermeket nevelnek, annál jobban jártak – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára. Hozzátette: szintén az állami támogatásokkal magyarázható többek között, hogy a családok ingatlanvagyona is jobban gyarapodott, így az egy gyermeket nevelőké 10 százalékkal, a két gyermeket nevelőké pedig csaknem harmadával nagyobb, mint azoké, akik nem nevelnek gyermeket.

A father on paternity leave baking with two children indoors.
Nagyot javult a családok anyagi helyzete az államtitkári értékelés szerint / Fotó: Halfpoint Images / GettyImages

Az államtitkár kifejtette, hogy a februári adatai további emelkedést vetítenek előre:

  • a csaknem 2 ezer kérelmező család kétharmadának ugyanis még nincs gyermeke,
  • az édesanyák fele 30 év alatti,
  • az átlagos hiteligénylési összeg 26 millió forint,
  • a kérelmezők ötöde piaci hitelt,
  • ugyancsak ötöde babaváró hitelt is igényelt.

Az adatok alapján Hornung Ágnes arra számít, hogy az állami támogatások újabb lendületet adhatnak a gyermekvállalási hajlandóságnak.

1000 milliárd a Széchenyi-kártyára

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára szerint a lakossági hitelezés a fellendülés jeleit mutatja: november óta látszik a változás, aminek a Plusz bevezetése újabb lökést adhat, ugyanis jelentős mértékben élénkítheti a lakáshitelek igénylését.

Az állami támogatások a vállalati hitelezés fenntartásában is jelentős szerepet játszottak

– folytatta Lóga Máté, megemlítve, hogy a januári hitelszerződések összege már magasabb volt, mint az előző két év elején. A vállalati hitelállományból a kis- és közepes vállalkozások 57 százalékkal részesednek, ők elsősorban a forintkölcsönöket keresik. 

HORNUNG Ágnes; JELASITY Radován; LÓGA Máté
Lóga Máté, Hornung Ágnes és Jelasity Radován egyaránt optimistán nyilatkozott / Fotó: Purger Tamás

Az államtitkár megerősítette, hogy a vállalati hitelezés élénkítését a kormány fontosnak tartja, ezért 

a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram keretösszege az idén 200 milliárd forinttal gyarapodik, 

a Széchenyi-kártya programjához 1000 milliárd forint új kezességvállalás várható.

A családok anyagi helyzete mellett javult a fogyasztói bizalom is

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a hitelintézetek és a kormány együttműködése sokat segített abban, hogy Magyarország sikeresen, számos más államnál eredményesebben küzdötte le az elmúlt évek nehézségeit.

Fontos jelzésnek nevezte az üzleti és fogyasztói bizalom erősödését, valamint hogy lakáshitelt már 7 százalék kamat alatt is lehet találni, a befogadott kérelmek száma pedig februárban majdnem háromszorosan haladta meg az egy évvel korábbit. A piaci alapú vállalati hitelezés még visszafogott, de már közelítik a 8 százalékot a kamatok. 

A bankszektor rendelkezik a növekedéshez szükséges forrásokkal, itt az idő tehát, hogy a cégvezetők elővegyék a válságos években félretett üzleti terveket, és szétnézzenek a hitelpiacon

– mondta Jelasity Radován.