Energetikai fókuszú, de családi állapottól, gyermekek számától függetlenül igényelhető, a várt kamattámogatott mellett vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó otthonfelújítási program lenne hatásos az épületállomány hatékony és mérhető eredményt hozó korszerűsítéséhez – fogalmazta meg Markovich Béla, a VG Négyzetméter podcast friss epizódjában.

Experienced,Repairman,In,Work,Clothes,Replacing,Plumbing,In,Bathroom,Mounting
A Mapei kivitelezői felmérése szerint 52 napot kell várni idén egy szakemberre / Fotó: Shutterstock

 

Vissza nem térítendő támogatásra van szükség

A Mapei ügyvezetője szerint el kell kezdeni az épületállomány energiafogyasztásának csökkentését, melyhez mindenekelőtt 

  • homlokzati hőszigetelés, 
  • födémszigetelés és 
  • nyílászárócsere szükséges, 

ami egy 100 négyzetméteres ház esetében legalább hatmillió forint. Jelenleg az épületek 60-80 százalékában az utcát fűtik, a hő elszökik a falakon, ablakokon át.

Minél előbb lépni kell, méghozzá tömegeket megszólítva, és nem két évre, hanem öt-tízre vagy még tovább szólóan meghirdetni, és minden épülettulajdonos számára elérhetővé tenni az energiafelhasználás csökkentését szolgáló támogatásokat.

El kell érni, hogy minél többen vágjanak bele a felújításokba, így azok is, akik most nem tudnak, de három-négy év múlva, vagy később képesek lennének beruházni otthonuk korszerűsítésébe – mondta a Mapei ügyvezetője.

Markovich Béla szerint

pénzt kell a rendszerbe tenni, azaz vissza nem térítendő támogatással kombinálva kellene meghirdetni a várva várt programot,

hogy a szükséges önerő minél több ember számára elérhető legyen. Nem a gazdagok, hanem a kevésbé tehetősek és a szegények laknak a legrosszabb energetikai állapotú házakban, és ezek az államnak is egyre többe kerülnek.

Az eddig ismertté vált információk szerint a program hangsúlyos eleme a felújításra igénybe vehető, kamattámogatott, azaz olcsó hitel, a támogatási cél pedig az épületek energiaigényének csökkentése.

Kevés a munka, most ezért akar sok építőipari szakember árat emelni

Meglepő volt, hogy tavaly megfeleződött a hőszigetelő anyagok forgalma, noha folyamatosan a korszerűtlen hazai épületállományról és az emelkedő energiaárakról van szó. Még meglepőbb, hogy a csökkenő megrendelésállomány ellenére, sőt éppen azért, hogy kompenzálják a kieső munkákat, további áremelést terveznek az építőipari szakemberek – hangzott el a Mapei csoport mai budapesti sajtótájékoztatóján. A szakemberhiányról készült ágazati, nem reprezentatív felmérés szerint 12 százalékos áremelést tervez idén a szakemberek 60 százaléka.

 

Két év kevés volt, megrendelésdömpinget okozott

A futamidőről egyelőre nem volt szó, de – mint arra a Mapei ügyvezetője utalt – korábban az tökéletesen megmutatkozott, hogy a két év kevés, 

a hirtelen felpörgő kereslet nagyon megterhelte a kivitelezői szektort.

Olyan dömping volt az előző otthonfelújítási program hatására, hogy alig találtak szabad kivitelezőt a megrendelők. 

Ha ezt most több évre, netán évtizedekre elnyújtják, akkor folyamatos lesz a kereslet, a felújítási vágy az építőiparban, és így a kivitelezőknek, kereskedőknek, sőt még a gyártóknak is sokkal egyszerűbb lesz a dolguk. 

Amennyire csak lehet, ki kell tolni a program időtartamát azért, 

hogy minél többen újítsák fel ingatlanjukat saját érdekükben és a Föld védelmében, a klímasemlegességi célok elérése jegyében. 

Hosszú távon kell gondolkodni, minimum 50 évben, az ilyen típusú gondolkodást elő is írja számunkra az unió, és vannak jó példák a cseheknél, szlovákoknál, németeknél, osztrákoknál, miközben támogatják ezt az olaszok is – összegezte Markovich Béla.

A Mapei ügyvezetőjével készült beszélgetést az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg.