Az eddig ismert GDP-adatok alapján a magyar az unió élmezőnyébe tartozik, ez derült ki az Eurostat adataiból. Az unió statisztikai hivatala összesen 13 ország első negyedéves teljesítményéről közölt adatokat: míg éves bázison a harmadik, addig negyedéves alapon pedig a második legmagasabb növekedést érte el a magyar gazdaság.

Concept,Of,Gross,Domestic,Product,(gdp)
Fotó: Shutterstock

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza a rendelkezésre álló nemzetközi adatok alapján megállapította, hogy a magyar növekedés nemzetközi összevetésben kiemelkedőnek számít és egyértelműen az élmezőnybe tartozik. Negyedéves alapon jelenleg az unión belül a második legnagyobb a magyar növekedés, 

olyan országokat megelőzve, mint Spanyolország, Portugália, Csehország, Belgium, Franciaország, Németország és Ausztria. 

A magyar növekedés éves alapon is előkelő helyen áll, a harmadik legmagasabb előrelépést érte el a magyar gazdaság az uniós országok között, megelőzve Portugáliát, Belgiumot, Franciaországot, Lettországot, Olaszországot, Csehországot, Németországot és Ausztriát.

Éves alapon a magyar növekedés a harmadik legmagasabb volt az EU-ban.

Suppan Gergely hozzátette: az unió negyedéves alapon 0,3 százalékkal bővült, míg éves alapon 0,5 százalékos növekedést produkált. Azaz a magyar gazdaság az unió növekedési ütemét negyedéves alapon több mint 2,5-szeresen, éves alapon közel 3,5-szeresen múlta felül. 

Így tovább folytatódhat, sőt gyorsulhat a gazdasági felzárkózás.

– vélekedett a közgazdász, aki hangsúlyozta, hogy kormány célja, hogy idén 2,5 százalékos növekedést elérve újrainduljon, jövőre pedig 4,1 százalékos bővülést elérve magasabb fokozatba kapcsoljon. Ehhez a ma napvilágot látott gazdasági eredmények megfelelő alapot biztosítanak, tette hozzá Suppan Gergely.

Negyedéves alapon a második legmagasabb növekedést produkálta a magyar gazdaság.