Mintegy 25 ezer új lakás épül Budapesten az OC márciusi újlakás-piaci felmérése szerint, amely szerint kevesebb, de összességében nagyobb lakásszámú projekt indult az első negyedévben.

Aerial view from Buda Castle in sunny day
Lakásárak: már nem Rózsadomb a legdrágább környék, bár Buda maradt az éllovas / Fotó: GettyImages

Már nem a Rózsadombon épülnek a legdrágább lakások

Az idei év első negyedévében a Budapesten kínált új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1,655 millió forint, ami 3,1 százalékkal magasabb ár az előző negyedév értékeihez képest – közölte az OC, rámutatva, hogy 

éves viszonylatban mindössze 5,1 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár,

ami a jelentős számú piacra került új lakásnak és annak köszönhető, hogy a fejlesztők többsége igyekezett elkerülni vagy minimalizálni az áremelést. 

Az OC márciusi újlakás-piaci felmérése alapján Budapesten 337 új építésű lakásberuházás van folyamatban, amelyek keretében 25 ezer lakás épül. A projektek száma azonos, ám a lakások száma 5,5 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél. 

A lakások kínálati négyzetméterára 3,1 százalékkal magasabb volt a tavalyi negyedik negyedéves értéknél az idei első negyedévben

– ismertette a projektfelmérés adatait Kosztolánczy György, az Otthon Centrum (OC) vezérigazgatója.

Mint megjegyezte: a beruházások 27,2 százaléka, vagyis 6,8 ezer lakás hirdetése még nem kezdődött el, ami abszolút értékben és arányait tekintve is elmarad az előző negyedéves értéktől. 

Tavaly pont az ellenkező trend rajzolódott ki, azaz nőtt az elkezdett, de még nem hirdetett beruházások aránya. 

Az idei év első a negyedévében 22 projektben 1500 lakás építése indult el, amelyből 20 projekt 1200 lakását kezdték hirdetni. Bár kevesebb projekt került a piacra, ám ezek lakásszáma magasabb az előző negyedévinél. 

Változott a legdrágább kerületek sorrendje

Ma már az I. kerületben kérik a legtöbbet a fejlesztők, ahol egy négyzetméter átlagos ára 3,31 millió forint. Második a II. kerület 3,15 milliós fajlagos árral, amely ugyancsak megelőzte az V. kerületet, amely 3,081 milliós átlagos négyzetméterárral a harmadik legdrágább most. 

A Hegyvidék, vagyis a XII. kerület sincs sokkal lemaradva, 3 millió forint közeli (2,94 millió forintos) négyzetméterár jellemzi a városrészt. 

A kerületek döntő többségében azonban ennél jelentősen mérsékeltebb árak jellemzők

– jegyezte meg a vezérigazgató. 

A construction worker working at height, Construction workers are working on steel roof trusses with Fall arrestor device for worker with hooks for safety body harness on the construction site.
Visszafogottan áraznak a lakásépítők, bár a költségeik emelkedtek / Fotó: GettyImages

A budai és a belvárosi kerületek zömében valamivel 1,5 millió forint felett alakult az új építésű lakások átlagos négyzetméterára:

  • a VIII. kerületben csak 1,44 millió forint, 
  • a XI. kerületben 1,68,
  •  a III. kerületben 1,7, 
  • míg a IX. kerületben 1,8, 
  • a VII. kerületben pedig 1,87 millió forint a kínálati négyzetméterár átlaga. 

A külső pesti kerületekben kicsivel 1 millió forint feletti négyzetméterárak jellemzők.

 A legolcsóbb kerület a XXIII. kerület, 1,08 millió forintos átlag értékkel. 

Angyalföld, az örök listavezető

Megingathatatlan Angyalföld listavezető pozíciója a projekt- és lakásszámok terén. Évek óta a XIII. kerület az éllovas, ahogy most is; a 64 projekt és 8 ezer épülő és tervezett lakás kiemelkedő a kerületek között. 

Angyalföldnek eddigi legnagyobb kihívója a budai oldalon a XI. kerület volt, és bár az előző felmérés során projektszámban a III. kerület megelőzte, a legfrissebb adatsor szerint projektszámban (45) és lakásszámban (5600) is visszavette második helyét Kelenföld. 

A legkevesebb projekt az I., az V. és a XXI. kerületben indult el

 (összesen kettő), míg lakásszámban az V. kerületben és a XVI. kerületben épül a legkevesebb, mintegy félszáz lakás.