Magyar gazdaság

Gulyás Gergely: eddig 800 ezren haltak meg az orosz-ukrán háborúban

Kína a világ egyik vezető gazdasági hatalmává vált az elmúlt évtizedekben, Magyarországnak ezért az az érdeke, hogy minél több kínai beruházás jöjjön hazánkba – ezzel magyarázta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, hogy miért fontos a magyar kormánynak a távol-keleti országgal való kapcsolat elmélyítése. Hszi Csin-ping kínai államfő többnapos budapesti látogatása szerinte azt mutatja, Magyarország szerepe nőtt a világpolitikában. A két fél közötti megállapodásokat Orbán Viktor miniszterelnök és a kínai elnök délután fél 6-tól ismerteti. A miniszter beszélt arról is, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, a NATO ne legyen részese az orosz–ukrán háborúnak, annál is inkább, mert a honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint eddig már 800 ezren haltak meg a konfliktusban. A kormány elégedett az üzemanyag-kereskedők elmúlt két hétben tett lépéseivel, a költségvetéshez egyelőre nem kell hozzányúlni, bár fél évkor áttekintik, hogy valóban teljesíthető-e az idei 4,5 százalékos hiánycél.

Tegnapi ülésén a kormány a háborús helyzetet elemezte, ami annyival lett súlyosabb, hogy újabb és újabb részletek derülnek ki azokról a NATO-tervekről, amelyek a háborúba való bekapcsolódás veszélyével járnak – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető szerint annyit tudunk a NATO ukrajnai missziójáról, hogy 100 milliárd dollárt terveznek elkölteni a következő öt évben, ami egyértelműen a háború elhúzódását vetíti előre.

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS EszterBudapest, 2024. április 25.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 25-én.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

Hangsúlyozta, hogy órási nyomás van Magyarországon, hogy kapcsolódjon be a háborúba. 

Ezzel szemben hazánk mindent megtesz, hogy kimaradjon ebből a konfliktusból. Eddig mintegy 800 ezer áldozata van a háborúnak a honvédelmi miniszter szerint.

Ezért a bevonulás helyett szintén azonnali tűzszünetet szorgalmazzon. „A helyzet nehéz, hiszen a NATO egy védelmi szövetség”, a magyar kormány pedig azon van, hogy a szervezet kimaradjon a háborúból.

Hétről hétre, napról napra változik a helyzet

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a washingtoni csúcs előtt folyik a helyezkedés.

Nőtt Magyarország szerepe a világpolitikában

A tárcavezető szerint a kínai államfő budapesti jelenléte azt mutatja, hogy Magyarország szerepe nőtt a világpolitikában. A látogatás gazdasági súlyát emelte ki, Kína az elmúlt húsz évben órási utat járt be. Két évtizeddel ezelőtt még az EU egyötödét adta a kínai ma pedig már több, mint az unió kibocsátása. Ma a világ 500 legnagyobb vállalatából 105 kínai. 

Kína a világ egyik vezető gazdasági hatalmává vált, ezért is érdekünk, hogy minél több kínai beruházás jöjjön Magyarországra.

Hazánk a konnektivitás híve, olyan területeken kötünk megállapodásokat, ahol Kína csúcstechnológiát képvisel a világban. Örül Magyarország az unióból érkező befektetéseknek is, és örülünk az amerikai és dél-koreai befektetéseknek is, az a lényeg, hogy ezek a befektetések minél nagyobb gazdasági haszonnal járjanak.

Konkrét megállapodások lesznek ma, délután fél 6 körül tesznek bejelentést a felek.

Csökkent az újraindul a gazdaság

Az idei a növekedés újraindításának éve lesz – mondta a miniszter –, ez a célkitűzés szerinte az első negyedévben realitássá vált, de ez lehetne jobb is, ha lezárulna a háború. A negyedéves növekedési adatokkal Magyarország az unió élmezőnyében van, Gulyás úgy látja, amíg tart a háború, 2024-ben a 2,5 százalékos GDP-növekedés reális, 2025-ben a 4 százalékos is reális lehet. De hozzátette, hogy az előrejelzésekben nagy a bizonytalanság a háború következtében.

A fogyasztás is kezd helyreállni, 13 hónap után ismét nőtt a kiskereskedelem

– emelte ki KSH legutóbbi adatai kapcsán. A turizmus eközben szintén bővült, 14 százalékos növekedést regisztráltak idehaza.

Nagy az érdeklődés a iránt

Vitályos Eszter emlékeztetett, hogy január elsejével átalakul a a CSOK Plusz eddigi adatairól elmondta, hogy nagy érdeklődés, eddig 83 milliárd forintnyi igény keletkezett, az egy igényre jutó kölcsön összege 26 millió forint, ami kétszerese a korábbinak. Március végén több mint 1400 házaspárnak ítélték oda a hitelt több mint 35 milliárd forint értékben.

Az otthonfelújítási támogatásról elmondta, hogy június 3-tól lehet igényelni. A társadalmi felhívás lezárult, a program iránti fokozott érdeklődést mutatja, hogy több mint 500 jelzés érkezett. Az egyeztetésre bocsátott felhívásból kikerült az a feltétel, hogy a gázhálózatra való kötöttséggel kell rendelkezniük az igénylőknek.

Több fontos beruházást is átadott az elmúlt napokban a kormány mintegy 210 milliárd forint értékben:

  • ebből több mint 180 milliárd forint közútfejlesztést takart, közte a legnagyobb tétel az M6-os autópálya;
  • emellett az M85-ös autópályához kapcsolódóan Sopron kapott elkerülőt;
  • szintén átadták az M44-es Szentkirály és Lakitelek közötti szakaszát;
  • a Mosonmagyaróvárt tehermentesítő utat is forgalomba helyezték.

Jönnek a kérdések

„Nettó politikai kérdésekké váltak a jogállamisági kérdések” – válaszolta az M1 kérdésére, miszerint Lengyelországgal szemben megszűnt a jogállamisági eljárás. Úgy véli, nyilvánvalóan Lengyelországban nem változott semmi az állam működésében. Egy Brüsszellel szövetséges párt került hatalomra Varsóban, és ezért zárták le az eljárást.

A főpolgármester úr is elszámolással tartozik – mondta arra, hogy sajtóhírek szerint Karácsony Gergelynek a 2019-es kampányát is külföldről finanszírozták. Minden politikai erő a kampánykiadásokkal elszámolni tartozik, a külföldi források felhasználása 1990 óta jogellenes, a baloldal külföldi támogatásért ácsingózik az utóbbi években.

Nem rendészeti, hanem orvosi kérdés

– ezt válaszolta arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy Magyar Péter egy rádiótelefont nézett internetblokkolónak. 

„Teljes egyetértés van, hogy ha lemaradásunk van a környező országokhoz képest, hogy van egy repülőterünk, de nem tudjuk megközelíteni vasúton. Ezt meg kell oldani”

– válaszolta arra a kérdésre, hogy a kínaiak fogják-e megépíteni, viszont jelezte, idő előtti minden erről szóló hír, a részletekről még egyeztetni kell. Arra a kérdésre, hogy a kíniak részt vesznek-e a paksi bővítésben, azt mondta: „Jelentős részben ebben nem vesznek részt.”

Megy-e Orbán a békecsúcsra?

Gulyás jelezte, hogy a békecsúcsnak úgy nem sok értelme van, hogy az egyik háborúzó fél nem vesz részt rajta,

a miniszterelnök úr nyilván meg fogja fontolni, hogy ott lesz-e

– fogalmazott.

A magyar kormány egyetlen tagja sem találkozott a volt iráni elnökkel – mondta Mahmud Ahmadinezsád egyetemi látogatásáról, jelezte, hogy az egyetemi szabadság még egy állami egyetemet is megillet, noha nem értenek egyet a volt iráni elnök szavaival, a magyar kormány okkal Izrael-barát.

A kormány 63,4 milliárd forintot fordít a kórházak adósságrendezésére – válaszolta a tárcavezető, aki szerint idén még szükség lesz egy hasonló adósságrendezésre, de annak összegét nem értelemszerűen még nem közölte. 

Válasszal tartozik Karácsony Gergely, Lengyelország háborús pszichózisban

Gulyás szerint a főpolgármester válasszal tartozik arra a kérdésre, hogy tényleg külföldi forrásból kampányolt-e 2019-ben, azaz jogellenesen finanszírozták-e a kampányt.

A miniszter egy másik kérdésre úgy válaszolt, hogy ma azok a lépések, amelyek biztonsági garanciának tűnhetnek, csak erősítik a háborús pszichózist. Lengyelország pedig élen jár a háborús pszichózis keltésében.

Nem biztos, hogy bekövetkezik, de Kínának jó esélye van rá, hogy egy évtizeden belül a világ legnagyobb gazdasága legyen

– indokolta, hogy a kormánynak miért fontos a távol-keleti országgal való kapcsolattartás. Szerinte az európai vezetőknek is választ kellene adniuk arra, hogy miért nem tudja tartani a tempót Amerikával és Kínával, annak ellenére, hogy Barroso korábbi bizottsági elnök kifejezetten ambiciózus célokat fogalmazott meg.

Eleget tettek a kormány kéréseinek az üzemanyag-kereskedők, végre nőnek az állam bevételei

Az üzemanyagárak kapcsán úgy látja, eleget tettek a kormány kéréseinek, és reméli, hogy fenntartják ezt a jövőben is.

A kampány java csak most jön. A mi célunk, hogy a kormány világossá tegye, mit ért el.

A baloldalon belüli hatalmi harcokat kényelmes székből nézzük

– fogalmazott Gulyás Gergely.
Szerencsére a legjobb dolog történt, mert nem a kiadásokat kellett csökkenteni, hanem a bevételek nőttek – mondta a legújabb államháztartási adatokról, amelyeket a Pénzügyminisztérium a kormányinfóval egy időben közölt. Eszerint tavalyhoz képest csökkent a költségvetés hiánya, miután közel 10 százalékkal nőttek az adó- és járulékbevételek. Gulyás szerint ez az adat is megerősíti, hogy jó eséllyel idén teljesíteni tudják a 4,5 százalékra módosított hiánycélt.

Csökkent a várólistákon a várakozási idő, a németek miatt esett vissza az ipari termelés

A kormány célja tovább csökkenteni a várólistákat az egészségügyben – mondta Gulyás Gergely. A várakozási idő az utóbbi időszakban jelentősen csökkent. Vitályos Eszter azt tette hozzá, hogy a korábbi 43 ezerről 26 ezerre csökkent azok száma, akiknek 60 napnál többet kellett várniuk, ráadásul az intézményeknek kötelességük tájékoztatni a betegeket, ahol hamarabb részesülhetnek ellátásban.

A német gazdaság gyengélkedésével magyarázta a miniszter a márciusi gyengébb ipari termelési adatokat. Ezzel együtt úgy látja, ezt a hatást mérsékelni tudta a gazdaság többi ágazata, ezért volt jobb az első negyedéves GDP-adat.

Egyelőre szó sem lehet Ukrajna uniós csatlakozásáról

Ukrajna uniós csatlakozásáról azt mondta, a 2015 előtti állapot helyreállítását akarja Budapest Kijevtől, és amíg ez nem történik meg, addig nem lehet szó az ukrán csatlakozásról. „Mi Ukrajnát támogatjuk humanitárius eszközökkel, az állammal mindig szolidárisak voltunk” – tette hozzá.

A miniszter szerint egy háborús helyzetben előállhat, hogy bizonyos személyek vagyonát lefoglalják, de hogy az egy nemzethez való tartozás alapján történjen, 

a legeslegrosszabb második világháborús időkre emlékezteti, ami elfogadhatatlan.

A kormány még nem tárgyalt az ezerforintos egynapos autópálya-matricáról, jelezte a miniszter.

Közgazdasági konszenzus van abban, hogy ha holnap véget érne a háború, annak nem 0,3 százalékos pozitív növekedési hozzájárulása lenne

– mondta egy másik kérdésre, amely azt firtatta, hogy a kormány konvergenciaprogramja 0,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsít arra az esetre, ha véget érne az orosz–ukrán háború. Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy megduplázódna a GDP-növekedés.

Egyelőre kivár a kormány, torzók nem maradnak

A kormány várakozó állásponton van – válaszolta arra a kérdésre, hogy teljesíti-e a költségvetési hiány lefaragásához szükséges feltételeket. Szerinte meg kell várni a fél évet, hogy szükség lesz-e beavatkozásra, egyelőre úgy látja, hogy „nagyon nagy beavatkozásranem lesz szükség”. Azt viszont jelezte, hogy átnézik egyenként a beruházásokat, 

A halasztott beruházások között említette a szuperkórház és a közlekedési múzeum építését.

Könnyebb azokat elhalasztani, amelyeket még nem kezdtek el, torzók ugyanakkor nem maradhatnak.

Néhány hét

– így válaszolt a reptér vásárlását firtató újságírói kérdésre, hogy mikor sikerül lezárni a tranzakciót.

Lopakodó hatáskörbővítés, amit Brüsszel művel, beperelte a SPAR-t a magyar kormány

Gulyás kérdésre elmondta, az EU működésének az alapja, hogy vannak olyan hatáskörök, amelyeket a tagállamok az uniós intézményekkel együtt gyakorolnak. Ilyen például a versenyjog. Az unió azonban lopakodó hatáskörbővítést folytat, és így próbálja csökkenteni a tagállamok hatáskörét. A miniszter szerint azonban vannak olyan területek, amelyeket nem írhat felül az uniós jog, és ezt több esetben a magyar alaptörvény is kimondja. 

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, a kormány szeretné növelni a gyermekek után járó adókedvezmények mértékét, és amint lesz szabad forrás, növelik az adókedvezmények mértékét.

A kormány megindította a SPAR elleni pert

– mondta szűkszavúan a Miniszterelnökséget vezető miniszter, azt viszont nem tudta megmondani, hogy ez milyen technikai formában történt.

Nemzetközi protokollt követ Magyarország a delegációk fogadásánál

A tárcavezető elmondta, a Magyarországra érkező külföldi állami vezetők esetében konkrét protokoll van, és ezt a nemzetközi formát követik a kínai látogatás esetében is.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, a hatóságok fel vannak készülve az országba érkező akkumulátorgyárakra. A lehető legszigorúbb környezetvédelmi engedélyeknek kell megfelelniük az üzemeknek.

Véget ért a kormányinfó

Véget ért a kormányinfó, köszönjük a figyelmüket!
 

 

kormányinfó Gulyás Gergely kormányülés
Kapcsolódó cikkek