Pozitív üzenet Magyarország részéről a 1,85 milliárd dollárnyi beruházás elhalasztása – fogalmazott a Reuters kérdésére Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője kedden.

Hitelminősítés New,York,-,April,14:,Standard,&,Poor's,Office,Building
Elemző Magyarországról: a választások után konszolidációs program jöhet / Fotó: Shutterstock

A beruházások későbbre halasztása a 1 százalékával ér fel, amiről a kormány azért döntött, hogy az idei hiányt a GDP 4,5 százalékára szoríthassa vissza. 

Az elemző úgy látja, Magyarország elkötelezett a költségvetési hiány lefaragása mellett. 

Forss szerint azonban a júniusi európai parlamenti és helyhatósági választások után további intézkedésekre lehet szükség. 

Úgy értelmezzük a kormány nyilatkozatait, hogy komolyan veszik a költségvetési helyzetet

– mondta Forss. Múlt Pénteken az S&P megerősítette a BBB-besorolást és a stabil kilátásokat, a hitelminősítő az Orbán-kormánytól arra számít, hogy az év második felében egy „hiteles konszolidációs programot” vezet be. Az S&P Global legfrissebb elemzése szerint a magyar költségvetés hiánya idén a GDP 5,3 százalékára rúg majd, 2026-ban 3,7-re csökken, de még 2027-ben is magasabb lesz 3 százaléknál. 

Az S&P nem változtatott Magyarország adósbesorolásán

A döntés nem okozott meglepetést, szakértők sem fel-, sem pedig leminősítést nem vártak, mert egyiket sem indokolta volna semmi. Az S&P Global Ratings felülvizsgálata azonban mindenképpen fontos volt, mert a három nagy hitelminősítő közül náluk a legrosszabb Magyarország besorolása, a BBB mínusz besorolás egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett.