Magyar gazdaság

Visszakapják az áfát a lakásvásárlók két újabb pesti rozsdaövezeti fejlesztésben

Rozsdaövezeti besorolást kapott a LIVING Kassák Terrace és Park West 3 lakóingatlan-fejlesztése, így a magánszemélyek számára lehetőség nyílik a projektek lakásainak vásárlása esetén az áfavisszatérítés érvényesítésére, ami jelentős árkedvezményt jelenthet más projektekhez képest. Az 5 százalékos újlakás-áfát azok a vevők igényelhetik vissza, akik legfeljebb két éve elkészült lakást vásárolnak, és csak a vételár azon részére, melyet az adott terület rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítása után fizettek ki.

Rozsdaövezeti besorolást kapott a LIVING Kassák Terrace és Park West 3 lakóingatlan-fejlesztése, aminek eredményeként több millió forint megtakarítást is jelenthet a vevőknek a rozsdaövezeti helyszíneken történő lakásvásárlás, ráadásul mindez az újlakás-piacon legnépszerűbbnek számító XIII. kerületben – közölte a LIVING, a WING Zrt. lakóingatlan fejlesztő leányvállalata.

Rozsdaövezet LIVING Park West
A LIVING Park West beruházás elkészült lakásai madártávlatból, a harmadik ütem még épül / Fotó: LIVING

A rozsdaövezeti helyszínen vásárlók már a kisebb lakások esetében is több millió forintot megtakarítanak, ezeken az akcióterületeken ugyanis lehetőség nyílik az áfavisszatérítés érvényesítésére, ezáltal

a lakás mindössze a nettó árába kerül. 

Budapest jelentős rozsdaövezeti fejlesztési potenciállal rendelkezik, többek között a XIII. kerületben.

A LIVING már évek óta jelen van a XIII. kerületben, ahol 2018-ban indította el a Kassák Projektet, a Váci úttól csupán egyutcányi távolságra, az Apály utca, Angyalföldi út, Klapka utca és a projekt névadója, a Kassák Lajos utca által határolt tömbön. 

Rozsdaövezet LIVING Kassák
A Kassák Projekt befejező ütemében már nettó áron juthatnak lakáshoz, vagy visszaigényelhetik a vételár ezután befizetett részére az áfát a vevők Fotó: LIVING

Az összesen 740 lakásos lakófejlesztés harmadik, egyben befejező üteme a Kassák Terrace, melyben a 246 új építésű, magas energetikai besorolású lakás várhatóan 2025 első felében már költözhetővé válik. 

A LIVING másik XIII. kerületi fejlesztése a közel 900 lakásos, Ferdinánd negyedben található Park West lakópark-beruházás, amelynek harmadik üteme, a Park West 3 építési munkálatai 2022 szeptemberében kezdődtek meg. 

Az értékesítés mindkét projekt esetében folyamatosan zajlik. 

Jelentős árelőny a rozsdaövezeti besorolás 

A rozsdaövezetekben a budapesti piaci átlagos fajlagos árakkal számolva 

  • egy 30 négyzetméteres lakásnál 2 millió forintot, 
  • 40 négyzetméteresnél 2,8 millió forintot, 
  • 50 négyzetméteresnél pedig akár 3,5 millió forintot,
  • 80 négyzetméteres otthonnál 5,5 millió forintot, 
  • 100 négyzetméteresnél pedig 6,9 millió forintot is megtakaríthatnak a vásárlók a LIVING és Eltinga közös elemzése szerint. 

Újabb rozsdaövezetekkel bővült az áfamentes lakáspiac

Több mint félszázra nőtt a kijelölt rozsdaövezeti akcióterületek száma, miután egy gyakorlatilag észrevétlen maradt év végi kormányrendeletben újabb húsz ingatlant minősítettek át. A rozsdaövezeti területek előnye idén tovább nőtt, ugyanis csak itt igényelhetik vissza a lakásáfa összegét a vevők, köztük a csokosok is, ha saját célra vásárolnak. A kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa határideje is közeledik, idén jogerős építési engedélyt kell szerezniük az arra pályázó fejlesztőknek.

Mikor és hogyan lehet élni a kedvezménnyel? 

Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítása szerint, az új lakásokat terhelő 5 százalékos áfa összegével azonos mértékű visszatérítési támogatást a rozsdaövezeti akcióterületeken megépült, többlakásos épületben található otthont vásárlók igényelhetik. Ennek 

feltétele, hogy olyan új lakást vásároljon a vevő, ahol legfeljebb 2 év telt el a befejezés és az eladás között. 

A visszaigénylést a lakást megvásárló új tulajdonos kezdeményezheti a Magyar Államkincstáron keresztül a vételár azon részére, melyet az adott terület rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítása után fizetett ki.

 

 

XIII kerület Kassák Projekt LIVING rozsdaövezet
Kapcsolódó cikkek