Közélet

Az ukrán bankok mostantól nem fogadhatnak el drónokat és hőkamerákat adósságfedezetként

A tilalmat az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) április 20-án hozott, az internetes szerencsejátékok negatív következményeinek elhárításáról szóló határozata alapján vezette be a nemzeti bank.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) megtiltotta a bankoknak és pénzintézeteknek, hogy drónokat, hőkamerákat és hasonló, kettős felhasználású eszközöket fogadjanak el személyi kölcsönök fedezeteként – számolt be pénteken a jegybank sajtószolgálata.

An aerial reconnaissance platoon of the 116th Separate Mechanized Brigade is setting up a simulated training ground for training in the operation of reusable bomber drones in Zaporizhzhia, south-eastern Ukraine, on March 8, 2024. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Mától nem lehet adósságfedezet / Fotó: AFP

A tilalmat az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) április 20-án hozott, az internetes szerencsejátékok negatív következményeinek elhárításáról szóló határozata alapján vezette be a nemzeti bank. A tiltó határozatot a jegybank igazgatótanácsa tegnap hagyta jóvá és ma lépett hatályba. 

A határozat olyan eszközökre vonatkozik, amelyek katonai célra is felhasználhatók, és szerepelnek a kettős felhasználású termékek jegyzékében, amelyet az ukrán kormány még 2004. január 28-i határozatában hagyott jóvá. Ez a kormányhatározat szabályozza a kettős felhasználású termékek nemzetközi szállítása feletti állami ellenőrzés gyakorlását, mellékletében pedig felsorolja a hatálya alá eső eszközöket.

Váratlan fordulat: Egyre több orosz disszidens tér haza

A háború elől menekülők nehezen tudják megújítani tartózkodási engedélyüket, miközben diszkriminációval is találkoznak. A sokszor rendszerkritikus disszidensek előtt bezáruló ajtók Putyin malmára hajtják a vizet: a többségében magasan képzett emberek hazatérését az orosz propaganda Putyin politikájának támogatásaként adja elő, és egyben a nyugati oroszellenesség bizonyítékaként is.

 

ukrajna drón adósság
Kapcsolódó cikkek