Közélet

Családon belül adja el londoni villáját a katari miniszterelnök

London tehetősek körében népszerű Mayfair negyedét sokan már kis Dohának hívják, annyi katari vett ott házat. A mostani tranzakció azonban lehet, hogy csak az örökösödési adó optimalizálását szolgálja.

Eladja a londoni Mayfair városrészben található villáját Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni sejk, Katar miniszterelnöke, ám a vevő is a katari uralkodó családból kerül ki a 39 millió fontos ügylet során.

DOHA, QATAR - APRIL 17: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (not seen) and Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, Prime Minister and Minister of Foreign Affairs of Qatar, hold a joint press conference after their meeting in Doha, Qatar on April 17, 2024. Murat Gok / Anadolu (Photo by Murat Gok / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A katari miniszterelnök / Fotó: AFP

A Hyde Park és a Berkeley Square közötti ingatlant Ál Száni még 2021-ben vette, ám a Bloomberg információi szerint tavaly októberben már túl is adott azon. 

A családon belüli adásvétel előnyeit kihasználva a vásárlásról közvetlenül tárgyaltak a katari uralkodói ház tagjai. 

Hasonló ügyleteknek számos oka lehet, például az örökségi megúszása.

A tavaly miniszterelnökké kinevezett Al Száni tranzakciója egyike a viszonylag kevés, 30 millió fontnál drágább adásvételnek a londoni lakáspiacon, melynek luxuskategóriája a kamatemelések és a gazdag külföldiekre vonatkozó adózási szabályok tervezett szigorítása ellenére is relatíve erős maradt.

Mayfair városrészben a dúsgazdag katariak annyi ingatlant vásároltak fel, hogy a területet kis Dohának is nevezik a városban. Ugyanakkor sok közel-keleti szupergazdag ma már az eladásokban gondolkozik, így London szívében a közel-keleti vásárlók már kevesebb mint 5 százalékot képviseltek tavaly, noha a Hamptons International szerint 2019-ben még 10 százalék volt az arányuk.

 

Hyde Park katari Mayfair londoni ingatlan
Kapcsolódó cikkek