Közélet

Együtt teáztak a First Ladyk: Peng Li-jüant lenyűgözte a herendi porcelán és a magyar hímzésminták

A kínai elnök magyarországi látogatása alatt felesége a magyar köztársasági elnök feleségével töltötte a napját. Peng Li-jüan a budai Várban teázott, megtekintette a vár Szent István-termének rekonstrukcióját és megcsodálta a hagyományos magyar hímzésmintákat. A kínai First Lady bízik benne, hogy a két ország képes lesz megosztani egymással a kultúráját.

Miközben Hszi Csin-ping a magyar kormány tagjaival tárgyalt, addig felesége, Peng Li-jüan Sulyok Tamás feleségével, Nagy Zsuzsannával töltötte a napot.

HUNGARY-BUDAPEST-PENG LIYUAN-NAGY-BUDA CASTLE-VISIT
Peng Li-jüan
Együtt teáztak a First Ladyk: Peng Li-jüant lenyűgözte a herendi porcelán és a magyar hímzésminták / Fotó: Xinhua via AFP

Peng Li-jüan a budai Várban találkozott Nagy Zsuzsannával, és együtt teáztak. A kínai First Ladyt lenyűgözte a herendi porcelán és a hagyományos magyar hímzésminták – írta meg a Daily China.

A porcelán és a hímzés a kínai és a magyar civilizáció közös szimbólumai

– mondta Peng Li-jüan. Hozzátette, hogy a két ország megosztja majd egymással művészetüket, és hatékony kulturális integrációt vihetnek véghez.

Kínai elnök Magyarországon: bemutatjuk Hszi Csin-ping feleségét – Peng Li-jüan még a férjénél is híresebb

Várhatóan szerda este Magyarországra érkezik a kínai elnök. Hszi Csin-pinget nemcsak négyszáz fős delegáció kíséri, hanem a felesége is. Peng Li-jüan kevéssé ismert Magyarországon, pedig egy igazi popsztár, aki még a férjénél is híresebb. Bemutatjuk, hogyan ismerték meg egymást, és miért tölt be nagyon fontos szerepet a kínai elnök felesége.

A teázás után Peng Li-Jüan és Nagy Zsuzsanna részt vettek egy előadáson a budai vár Szent István-termének restaurálásáról. A kínai elnök felesége ezt követően arról beszélt, hogy Kínának és Magyarországnak együtt kell működniük a kulturális emlékek védelmében.

Magyarország gyönyörű ország, az emberek itt nagyon vendégszeretők

– mondta Peng Li-jüan. Hozzátette, hogy Kína és Magyarország kultúrája között sok a hasonlóság. Szerinte a két nép között megvan a rokonságérzet.

Barátok vagyunk, és bízom benne, hogy ez a barátság nemzedékeken keresztül öröklődik majd, és egyre erősebb lesz

– mondta Peng Li-jüan.

 

Budai Vár Peng Li-jüan Nagy Zsuzsanna Hszi Csin-ping Magyarország
Kapcsolódó cikkek