A saját szakértőik tanácsát is figyelmen kívül hagyta két német minisztérium, amikor döntött az atomerőművek bezárásáról – derítette ki a sajtó. A Zöldek két tárcája érintett: a Robert Habeck vezette gazdasági és a Steffi Lemke irányította környezetvédelmi minisztérium.

View of Units A (R) and B including the cooling towers of the nuclear power plant in Biblis, Germany, 19 July 2017. The official dismantling of the decommissioned nuclear power plant has begun. Following the disaster in Fukushima, Japan, the facility was first shut down for an initial period of three months in 2011 and subsequently closed permanently. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Egy éve állították le az utolsó atomerőműveket Németországban / Fotó:  Arne Dedert / DPA / AFP

A Cicero magazin perre ment ezeknek a dokumentumoknak a megszerzéséért, és átadta őket a Bild című bulvárlapnak. Kiderül belőlük, hogy 

Habecknek az atomerőművek megtartását javasolták a tárca illetékesei 2022 márciusában.

Azzal érveltek, hogy az akkor még működő erőművek alacsony költségeinek köszönhetően csökkenhetnének az áramárak. A szakértők ezzel kapcsolatban emlékeztettek, hogy az atomenergia az egyik legolcsóbb villamosenergia-típus; gyakran „kiszorítja a gáztüzeléses erőműveket”, amelyek drágábban termelnek. Habeck viszont új gáztüzelésű erőműveket is akar építeni, már készül az ütemterv.

Nem volt érv az atomerőművek bezárására

Az atomerőművek bezárása mellett szóló egyetlen érv sincs a jelentésben, amely azután készült, hogy Habeck egy televízióinterjúban bejelentette: megvizsgálják az élettartamuk meghosszabbítása mellett és ellen szóló érveket.

Housing Day 2024
Robert Habeck gazdasági miniszter állítólag nem tudott semmiről / Fotó: Kay Nietfeld / DPA / AFP

A Bild megkeresésére a gazdasági miniszter egyik szóvivője azt állította, hogy a jelentést kizárólag az azóta eltávolított államtitkár, Patrick Graichen kapta meg, vagyis Habeck nem tudott semmiről.

Biztonsági kockázatot sem jelentettek

A környezetvédelmi minisztérium szakértői ugyancsak 2022. március eleji feljegyzésükben amellett érveltek, hogy nem vet fel biztonsági aggályokat az erőművek további működtetése.

Ezt a részt azonban Gerrit Niehaus kihúzta. Niehaus atomenergia-ellenes veterán, aki tíz éve dolgozik a zöld vezetésű környezetvédelmi minisztériumban, 2021-ig, annak nukleáris felügyeletében – tette hozzá a Bild.

Steams comes out of a gas power plant of the HKM (Huettenwerke Krupp Mannesmann), a metallurgical plant, specialised in the production of steel and preliminary products for the processing industry in Duisburg, western Germany, on July 19, 2023. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
A zöld gazdasági miniszter milliárdokat szán új gáztüzelésű erőművekre / Fotó: Ina Fassbender / AFP

A lap azt még hihetetlenebbnek nevezte, hogy egy két nappal később kelt feljegyzésben már az szerepel, hogy az atomerőművek élettartamának meghosszabbítását „nukleáris biztonsági okokból el kell utasítani”. Az elferdített tények miatt végül Graichen akkor még államtitkárként ezt is javasolta, és ez lett a döntés.

Véget ért az atomkorszak

Jens Spahn, a CDU helyettes frakcióvezetője szerint az atomerőművek leállítása nyilvánvalóan ideológiai döntés volt. 

A Zöldek érdekeit tudatosan az ország érdekei elé helyezték. És ezt aztán eltitkolták a közvélemény elől

– nyilatkozta a lapnak.

Az utolsó három német atomerőművet egy éve zárták be, és ezzel véget ért az atomenergia-termelés bő hatvanéves korszaka Németországban. Az üzemidejüket így is meghosszabbították az miatt.