Németország botladozó gazdasága miatt az elmúlt tíz évben jelentősen veszített a vonzerejéből mint üzleti helyszín, tovább rontva „Európa beteg emberének” a kilátásait – derült ki az Ifo Intézet legfrissebb felméréséből.

Frustrated,Young,Man,In,Glasses,Sitting,At,Table,,Feeling,Stressed németország
Németország rengeteget veszített üzleti vonzerejéből / Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság, az IMF és az OECD egyaránt azt prognosztizálja 2024-re, hogy Németország a növekedés terén a fejlett gazdaság sereghajtói közé süllyed, ez pedig az üzleti hangulatra is rátelepedett.

A német Ifo Intézet 180 közgazdászprofesszor véleményét összefoglaló felmérésében Európa legnagyobb gazdaságát az egy 1-től 6-ig terjedő skálán 3,4-re értékelték, ami meredek zuhanás a néhány évvel ezelőttihez képest. 

Ez a gyenge eredmény meglehetősen aggasztó Németország és vállalatai számára. Egészséges üzleti élet nélkül a problémák tovább mélyülnek, így sürgősen reformokra van szükségünk

– kommentálta a felmérést a Bloombergnek Niklas Potrafke, az Ifo politikai gazdaságtani központjának igazgatója.

németország
 

A felmérés azt követően készült, hogy az adatok szerint a német gazdaság az első negyedévben ismét növekedett, erősítve a reményeket, hogy az ország képes lesz felülkerekedni a visszaesésen, amit az elmúlt évek ipari gyengeségei okoztak. A javuló rövid távú kilátások ellenére azonban a hosszabb távú kihívások továbbra is fennállnak, ami rendszeresen feszültségekhez vezet Olaf Scholz kormánykoalíciójában.

A felmérésben részt vevő közgazdászok szerint Németországot a bürokrácia, az energiaárak, a nyersanyagok és a digitalizáció hiánya tartja vissza a legjobban.

Potrafke szerint a sürgős bürokráciacsökkentés mellett a gazdaság számára előnyös lenne az infrastrukturális és digitalizációs állami beruházások növelése, valamint a „nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz igazítása”.

A szakértők azonban továbbra is szilárd alapnak tekintik Németország politikai intézményeit, a munkavállalók oktatását és képzését, valamint a biztonságot és az alacsony geopolitikai kockázatokat.

Németországban: váratlanul tovább romlott az üzleti hangulat

A feldolgozóiparon kívül minden ágazatban pesszimistábbak a vállalatok. Az üzleti hangulat különösen a kereskedelemben romlott, amely működése során egyre több kül- és belföldi akadályba ütközik.