Nemzetközi gazdaság

Biden brutálisan lecsap a kínai autókra, akkukra és csipekre, rálicitál Trumpra

Az elektromos járművek mellett az akkumulátorok, a napelemek és a teljes csipszektor is célkeresztbe kerül. A Kínával szembeni fellépés és az ázsiai termékekre kivetett védővámok az amerikai elnökválasztás központi témái lesznek, így a regnáló Biden és a kampányoló Trump is korán meg akarja mutatni, hogy keményen fog fellépni Pekinggel szemben.

Joe Biden amerikai elnök kormánya jövő héten új védővámokat tervez bejelenteni, amelyek várhatóan Kína stratégiai ágazatait, köztük az elektromos autókat fogják megcélozni, rákontrázva Donald Trumpra, aki újraválasztása esetén hasonló gazdasági fegyverek bevetését ígérte.

vám usa kína
Joe Biden újabb védővámokkal csorbítaná ki a kínai ipar élét / Fotó: AFP

A lépést a Trump által 2018-ban bevezetett védővámok felülvizsgálata előzte meg, a Biden-kormány azt tervezi, hogy saját rendszerével ezeket az intézkedéseket helyettesítik, mivel azok – a demokraták szerint – sok esetben túlságosan szigorúak vagy elfogadhatatlanul gyengék voltak.

A Bloomberg értesülése szerint a hivatalos bejelentés várhatóan kedden érkezik, az új vámok pedig olyan iparágakra összpontosítanának, mint az elektromosautó-, akkumulátor- és félvezetőgyártás, de a zöldenergia-termelés is érintve lehet.

A kibővített vámok bevezetése a legújabb lépés lenne az egyre hevesebb kínai–amerikai kereskedelmi háborúban, amely eddig mindkét félnek súlyos gazdasági károkat okozott.

Az átalakított rendszer részeként a múlt hónapban Biden megemelte a kínai acélra és alumíniumra vonatkozó vámokat, ezzel párhuzamosan pedig a Peking által támogatott hajóépítő ipar vizsgálata is elindult.

A jüan gyengült a hírre, míg a kínai CSI 300 részvényindex 0,6 százalékot esett a korai kereskedésben, ám a nap folyamán a csökkenés jelentős részét ledolgozta.

vám kína usa
 

Ez mindenképpen arra fogja kényszeríteni a nyugati befektetőket, hogy óvatosabbak legyenek a vámokkal érintett cégek részvényeivel szemben. A Biden-kormány lépése most újra megrendítheti a bizalmat a lassan lábra álló kínai iparban

– figyelmeztetett Xin-Yao Ng, az Abrdn befektetési igazgatója, ám hozzátette, hogy például a zöldtechnológiák esetében számos vállalat már eltávolodott Pekingtől, mivel számítottak az új vámok bevezetésére.

Hszi Csin-ping elnök stratégiája, hogy a gazdasági lassulás megállítása érdekében Peking figyelmét átterelte a gyengélkedő ingatlanszektorról a feldolgozóiparra, hatalmas riadalmat keltett külföldön. Az Egyesült Államok és az vezetői keményen kritizálták a kínai kormányt, hogy állami támogatásokkal teszi exportképessé a termékeket, amelyek a közelmúltban elárasztották a piacaikat.

vám trump usa kína
A kínai termékek elleni vámok Trump újraválasztási kampányában is kiemelt szerepet kaptak / Fotó: Ludovic Marin

A kínai vezető e heti európai látogatásán mindent megtett azért, hogy megnyugtassa az uniós vezetőket, és kiállt az egészséges verseny, valamint az együttműködésre alapuló fejlődés mellett. Az USA azonban, látszólag nyugati szövetségesének megrendülésétől tartva, most lecsapna a kínai gazdaságra, Biden pedig kijelentette, hogy leszámolnak a „tisztességtelen gazdasági gyakorlatokkal”.

A vámoknak azonban valószínűleg kevés hatásuk lesz a kínai cégekre, mivel Trump korábbi intézkedései már így is kizárják őket az amerikai piacról.

Kína a vámkerülés mesterévé vált

Az elmúlt években Peking kiskapukat talált Washington megkerülésére, s bár az elektromos autók esetében ez még nem sikerült, a napelemek és egyéb zöldtechnológiák gyakorlatilag szabadon jutnak be az Egyesült Államokba olyan közvetítőkön keresztül, mint Mexikó. Az újraválasztásért kampányoló Trump azonban ezeket a kerülő utakat is lezárná, néhány hónapja pedig megígérte, hogy az elnöki székbe ülve 60 százalékos adóval sújtana minden kínai importot, ezzel ellehetetlenítve az olcsó ázsiai termékek behozatalát.

Trump előző kormányzása idején Washington és Peking között hasonló kereskedelmi háború dúlt, az akkor bevezetett amerikai szabályozásokra pedig Kína a az amerikai mezőgazdasági korlátozásával válaszolt. Ezt a demokraták és a republikánusok is el akarják kerülni.

A két nagyhatalom közti kereskedelmi háború kibővülése ráadásul az európai piacot is megroppanthatja, amelynek egyszerre kell megküzdenie a nyugati védővámokkal és a dömpingáruk keleti hullámával. Emiatt az uniós vezetők az amerikai és a kínai partnereiktől is azt követelik, hogy állítsák le a gazdasági fegyverek bevetését.

Donald Trump újraválasztása eszkalálhatja az amerikai–kínai vámháborút

Donald Trump valószínűleg kétlépcsős tervet fontolgat majd a kínai árukra kivetett vámok erőteljes emelésére, ha novemberben ismét elnökké választják. Magasabb vámokkal fenyegetheti Japánt és Európát is, hogy jobban megnyissák piacaikat az amerikai termékek előtt.

 

 

 

vámháború kína Egyesült Államok Donald Trump Joe Biden
Kapcsolódó cikkek