Új díjat vezetett be a túlzott turizmus enyhítésére az olaszországi Velence csütörtökön. A városba látogatóknak július közepéig 29 napon – főként hétvégéken – kell 5 eurós belépési díjat fizetniük reggel fél 9 és délután négy között. Aki hotelben vagy szállodában száll meg, az mentesül a díjfizetés alól – mondta a Velence polgármestere, Luigi Brugnaro.

velence
Velence városát ellepték a turisták / Fotó: AFP

Akik nem fizetnek, 50 és 300 euró közötti bírságra számíthatnak, ám ennél durvább retorziótól nem kell tartaniuk. A belépőt előre is meg lehet venni, de a város belépési pontjain, például a Santa Lucia vasútállomáson is kapható lesz.

Nem mindenki hisz az ötlet sikerében

A Bloomberg idézi a polgármestert, aki szerint ezzel Velence lesz az első város, amely így próbálja csökkenteni a túlzott turizmust. Ugyanakkor sokan tiltakoznak a javaslat ellen, az ugyanis például 

a lakhatási problémákat nem oldja meg az egyre inkább az által uralt városban.

Velence 2021-ben megtiltotta az óriás sétahajók kikötését is, ám az ismét a napirenden van, és tervben van egy a repülőteret és a városközpontot összekötő vonal is. Ezért érthető, hogy sokan szkeptikusan fogadták a díjat, mely sok legitim látogatót is sújthat.

A velencei lakosok mellett az ott születettek és a tágabb régió, Veneto lakói is mentesülnek a díjfizetés alól.