Vélemény

Húsz éve az EU-ban – rendhagyó történet a gazdasági felzárkózásról

Magyarország húsz évvel ezelőtt lett az Európai Unió tagja, ami érthető módon motivációt ad az egyre-másra megjelenő értékelésekre. Jelen írás egy olyan sajátosságra világít rá, amely talán kevesebb figyelmet kap az uniós tagságunk első két évtizede kapcsán vont mérleg készítésekor.

Alapvető kérdésként merül fel, hogy mennyire váltotta be Magyarország uniós tagsága a hozzá fűzött reményeket, mennyiben tekinthető sikeresnek felzárkózási folyamatunk. Csatlakozásunknak a közvélemény és a néplélektan szintjén két kiemelt célja volt: az egyik az európai népek sokszínű családjához való tartozás, a másik az a vágy, hogy hasonlóan magas életszínvonalon éljünk, ahogy azt az EU alapító országaiban láthattuk. A várakozásokban nem kevés illúzió is volt, amire sajnos az akkori kormányzati kommunikáció is rátett egy lapáttal például a bécsi cukrászdanyitás és más hasonló üzenetek közvetítésével. A vágyott utolérés tárgya leggyakrabban a szomszédos Ausztria volt, ami különösen magasra emelte a lécet, elvégre az EU egyik leggazdagabb országáról van szó.

European,Countries,Flags,In,Front,Of,European,Parliament,Building,In
Fotó: Xbrchx

Ha az illúziók szintjétől hátrébb lépünk, akkor a reális vizsgálat tárgya az lehet, hogy mennyiben kerültünk közelebb főbb mutatóinkban az EU átlagához. Az összevetést nehezíti, hogy az EU-tagok köre is változott az évek során a több hullámban csatlakozók és a Brexit miatt. A viszonyítás egységessége érdekében EU-átlagon a következőkben nem az adott évben aktuális tagországok körének, hanem a mai 27 országnak az átlagát értjük, időben is visszavetítve. 

Nézzük a talán legelterjedtebb fejlettségi mutató, az egy főre jutó változását. Az árfolyamváltozások és az árszínvonal hatásának kiküszöbölésére valamennyi adatot a 2010-es forint-euró árfolyamra indexálva vettük figyelembe, az Eurostat adatai alapján, így a számok a valódi volumenváltozást tükrözik. A kapott értékeket viszonyítottuk a fent kifejtett módon értelmezett EU27-átlaghoz. Az eredményt az alábbi ábrán mutatjuk be, a velünk együtt taggá váló V4-partnerek mellett a 2007-ben csatlakozott Romániát is feltüntetve.

 

Jól látható, hogy a vizsgált országok az ezredforduló óta trendszerűen zárkóznak fel az EU27 átlagához. Csehország az időszak egészében magabiztosan őrizte, őrzi első helyét. Szlovákia az EU-csatlakozás után kilőtt, stabilan a második helyre. Lengyelország felzárkózása szintén látványos volt, Magyarországgal hasonló szintre kerülve. Románia a V4-eknél is dinamikusabban zárkózott fel, de volumenben továbbra is a V4 mezőnye alatt van. 

A térség egészére jellemző trendszerű növekedés alól egyetlen kivétel van: a magyar gazdaság növekedési lendülete látványosan megtört 2006-ban és az azt követő években – a dinamikus növekedéshez csak a 2010-ben kezdődő válságkezelést követően, 2012 után tudott visszatérni. Magyarország 2004. évi 40,2 százalékos értéke 2010-ben is csupán 40,1 százalék volt, ami 2023-ra 49,6 százalékra nőtt. Eközben Szlovákia mutatója a 2004-es 39,5 százalékról 2010-re 50,8 százalékra, 2023-ra pedig 56,7 százalékra emelkedett. Lengyelország növekedése szintén töretlen volt: hasonló mutatói rendre 30,6, 37,4 és 50,8 százalék voltak, míg Csehországé 54,2, 60,3 és 63,3 százalék. A később csatlakozott Románia ugyanebben a három évben 21,0, 25,5, majd 35,4 százalékos értéket mutatott.

A húsz évet összességében tekintve elmondhatjuk, hogy bár tagságunk első évei elvesztegetett időszakot jelentettek a felzárkózásban, a mérleg a 2010 utáni fordulatnak köszönhetően így is pozitív lett: miközben az EU27 átlaga 122,1 százalékkal bővült, Magyarországé 150,7 százalékkal.

A sajátosságot az jelenti, hogy míg a felzárkózási dinamika a régióban – Magyarországot leszámítva – jellemzően tovább erősödött, a növekedési fordulatot hazánknak – annak ellenére, hogy a csatlakozás előnyeiből mi is részesedtünk – nem az uniós tagság, hanem a kormányváltás hozta el.

 

EU27 Magyarország felzárkózás tagország csatlakozás
Kapcsolódó cikkek