Május elsején elrajtolt a nyaralóhajó-szezon a Tiszán, idén húsz vízi eszköz várja a vendégeket. „A szezon megkezdődött rendben. Április 26-án hat hajónk elindult Tokajba, 14 pedig a Kiskörei bázison várja az utasokat. Idén körülbelül négyszer annyi kifizetett foglalással rendelkezünk, mint tavaly ilyenkor, ami sikeres szezont vetít előre” – nyilatkozta az idény kilátásairól a Heolnak Lovas Lajos, nyaralóhajózási igazgató. 

Az útvonalak maradtak a korábbiak, azzal a különbséggel, hogy idén a Szalóki Yachtklubban is kiköthetnek a vendégek, a Bodrogon pedig a sárazsadányi önkormányzati kikötőpontot is igénybe vehetik.

nyaralohajoszezon
Fotó: Vajda János


Tizennyolc kikötőben, húsz hajón pihenhetnek a vendégek

Így összesen 18 kikötőben éjszakázhatnak vendégeink és további hat horgonybójához kötve pihenhetnek a természetben. Három az Abádi medencében, kettő a Sarudi medencében, egy az Aranyosi szigetnél található.

„A hajók télen teljes karbantartást kaptak, beleértve az algagátló festést, az olajcseréket, így most flottánk mind a húsz tagja várja a vendégeket. Az árak 5 százalékkal emelkedtek az elmúlt évhez képest, amely jelentősen az mértéke alatt marad” – foglalta össze Lovas Lajos.

Önálló nyaralás a vízen

A kormány 2017 végén kormányhatározatban döntött az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózás meghonosításáról. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos korábban úgy fogalmazott, a Mahart Zrt. által létrehozott nyaralóhajó-program, a kedvtelési célú belvízi hajózás egy újabb turisztikai lehetőség, amely szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást.

A nyaralóhajózás a kedvtelési célú belvízi hajózásnak az a turisztikai lehetősége, amely hajóvezetői engedély nélkül vezethető, szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást az erre alkalmas, engedélyezett vízterületen, folyón, tónál, víztározón, csatornán, a kora tavasztól késő őszig tartó nyaralóhajózási szezonban.