Egyre jobban kiszakad a hitelzsák a lakossági ügyfeleknél, márciusban ismét nagyon szép számokat mutatott a piac – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett adataiból.

LUS_IMG_504020240429 Budapest 
OTP Bank 
OTP Bankfiók   
Illusztráció 

Fotó: Kalluis György  LUS  
Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A jegybanki statisztikák szerint márciusra ismét megközelítette a százmilliárd forintos lélektani határt a lakáshitelek új szerződéseinek összege: az mind a februári 85,1 milliárdos, mind az egy évvel korábbi 41,6 milliárdos kihelyezéshez képest jelentős előrelépést tükröz. 

Stabilan növekszik a kereslet a személyi kölcsönök iránt is: az MNB adatai szerint márciusban már 56,5 milliárd forintnyit helyeztek ki ebből a termékből, miközben egy évvel korábban még a havi 45 milliárd forintot sem érte el a kimutatott volumen.

A babaváró hitelért az óriási banki akciók ellenére sem kapkodnak a házaspárok: a nem egészen 20 milliárd forintnyi, márciusban kötött új szerződés picivel még el is maradt az egy hónappal korábbi mennyiségtől.

Az új lakáshitel-szerződések összege az év első három hónapjában, háztartásoknál
Úgy tűnik, a tavalyi nagy esés után idén utolérheti magát a lakáshitelek piaca

Az első negyedéves adatokat nézve egyértelműen a lakáshitelek mondhatók az év eleji időszak nyertesének: a jegybank adatai szerint ugyanis három hónap alatt 265 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a háztartások, ami jóval több, mint a duplája a 2023 azonos időszakára kimutatottnak. Persze a lakáshitelek piacának volt is honnan növekednie, hiszen tavaly nagyon látványosan összezuhant a piac. 

A fogyasztási hiteleknél szerényebb  ütemű, de így is markáns növekedés mutatkozott: az összesen 268,4 milliárd forintnyi új szerződés közel 42 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi mennyiséget. Az utóbbi elsősorban a személyi kölcsönök iránti, stabilan erős keresletnek köszönhető: ezeknél az első negyedévben csaknem a másfélszeresére, 161,7 milliárd forintra nőtt az új kihelyezések összege. A negyedéves számokat nézve a babaváró piaca sem fest rosszul: bár a három hónap alatt kihelyezett, nem egészen 60 milliárd forint nem számít túl soknak, a 2023 elején kihelyezett 37,4 milliárdnál így is közel 60 százalékkal több.

A hitelállomány alakulása háztartásoknál, márciusban
A lakossági hitelállomány növekedési üteme lelassult az utóbbi időszakban

A lakossági hitelállomány alakulásán ugyanakkor még látszanak a piac tavalyi gyengélkedésének a nyomai: a portfólió mérete március végén éppen 10 262 milliárd forint felett járt, ami ugyan új rekord, de csak nem egészen 4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.