A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint tavaly áprilishoz, valamint az előző hónaphoz viszonyítva is további mintegy 5-5 ezer fővel, mindössze 230 ezerre csökkent a regiszterben szereplők köre. 2010-hez képest csaknem 400 ezerrel csökkent a munkát keresők száma.

álláskeresők
Jelentősen csökkent az álláskeresők száma / Fotó: Shutterstock

 

Program indult a hátrányos helyzetű fiatalok számára

„A kormány továbbra is az aktivitás növelésén dolgozik, amelynek érdekében elindította a tartósan álláskeresők támogatási programját, amely a foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetben lévők elhelyezkedését érdemben elősegítheti” – emelte ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. 

Emellett a területileg illetékes járási hivataloknál már jelentkezni lehet az uniós forrásból finanszírozott, Ifjúsági Garancia Plusz programra is, amely a 30 év alatti álláskeresők munkához jutását segíti. 

Az álláskeresők bértámogatási, lakhatási, utazási támogatásokat igényelhetnek

Ebben a programban bértámogatási, lakhatási, illetve utazási támogatások igényelhetők a vállalkozások és az álláskereső fiatalok számára. 

Magyarországon mintegy 300 ezer fő a munkaerő-tartalék,

 a regisztrált álláskeresők számán felül hazánkban közel 60 ezer inaktív található, akiket minden lehetséges eszközt felhasználva be kell vonni a munkaerőpiacra a újraindítása érdekében.

A kormány három hónapig állja a súlyosan hátrányos helyzetű álláskeresők bérét

Megnyílt egy állami pályázat, amely a munkanélküliek elhelyezkedését, valamint a cégek munkaerő-szükségletét hivatott kielégíteni. A kormány 1,7 milliárd forintot szán arra, hogy támogassa azokat a cégeket, amelyek súlyosan hátrányos helyzetű álláskeresőt alkalmaznak. Ha a álláskeresők beválnak és maradnak a cégnél, akkor további hat hónapig jár a bértámogatás 50 százaléka.