Két hete még 1200 turnus volt fent, jelenleg még 800 foglalható, de már ezek is 60-70 százalékos telítettségűek, folyamatosan telnek be a helyek, a tavalyihoz hasonló volumenű előfoglalások újabb rekordévet jeleznek – tájékoztatta a Világgazdaságot Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.

nyári tábor
A legjobb ár-érték alapú, élményeket ígérő táborok gyorsan betelnek, már nem is mind foglalható / Fotó: Shutterstock

Idén egy héttel rövidebb a nyári szünet,

miután egy héttel hosszabb volt a téli, így a nyáron nem 11 hétre, hanem csak 10 hétre oszlik el a tavalyihoz hasonlónak ígérkező tábori létszám, azaz várhatóan ismét legalább 230 ezer gyerek tölt táborban a nyáron legalább egy hetet. 

Lesz-e elég pedagógus, és mennyiért?

A tanév rendjének átalakítása mellett a táboroztatást meghatározó másik újdonság a jelentős pedagógusbér-emelés. Ennek hatására Tóth Béla szerint 

várható, hogy nehezebb lesz elegendő létszámban és elegendő időre megfelelő végzettségű és tapasztalt pedagógust szerződtetni a nyárra.

A korábbi években stabil fizetéskiegészítésként működő nyári táborvezetői munkák iránt egyelőre nem tudni, mekkora lesz a kereslet a jelentősen megemelt fizetések mellett. A táborszervezők eddigi tapasztalatai szerint mindenképpen jelentősen nőhet a munkaerőköltség, a jelentkezők többet kérnek, hiszen ők is több pénzből élnek.

Mindez a táborok árára is hatással lesz, illetve már van, egyelőre 

átlagosan 10-15 százalékkal magasabb az árszint,

mint egy évvel ezelőtt.

tábor
A tavalyinál 10-15 százalékkal drágábbak a nyári gyerektáborok, de ennyiért is van jelentkező elég / Fotó: Vajda János

Nevezetesen: napközis tábort öt napra 50 ezer forintért, ottalvós, azaz jellemzően 5-6 éjszakás programot pedig 75-80 ezer forintért lehet találni.

Mint minden évben, idén is nagyon széles az árolló

– mondta a Táborfigyelő vezetője. Tóth Béla példaként a két szélső értéket, egy ottalvós egri angol nyelvi tábort említett, amelyet 42 ezer forintért kínáltak, miközben 360 ezerért fogadnak gyerekeket egy Amerika Magyarországon címen futó táborba, vagyis kis híján tízszeres az árkülönbség.

Fontos lenne, hogy ne csak az ár alapján, hanem az élmény alapján válasszanak, a jó ár-érték arányú táborok azonban hamar betelnek, nem érdemes az utolsó két-három hétre hagyni a választást, mert óriási lehet a tolongás, és 

további áremelkedés sem zárható ki, ha a szervezők munkaerő hiánnyal szembesülnek.

A másik következmény a turnusok számának csökkentése lehet, ha a gyerekszám alapján meghatározott szakképzett felnőtt létszámot nem lehetséges biztosítani. Még nagy kérdés a pedagógusbér-emelés hatása, hogy azt milyen módon és mértékben fogják megérezni. 

Az eddigi visszajelzések szerint nehezebben tudnak megállapodni a táborszervezők a korábban náluk dolgozókkal

– mondta Tóth Béla.

tábor
Tartanak tőle a táborszervezők, hogy kevesebb pedagógus vagy rövidebb időre vállal idén táboroztatást / Fotó: Shutterstock

Újdonság az idén először kötelezően előírt friss erkölcsi bizonyítvány a táborfelügyelők számára, de ennek beszerzése ingyenes, és az ügyfélkapun keresztül gyors, ez nem jelent problémát, ugyanakkor tovább erősítheti a szülők bizalmát a szolgáltatás iránt. 

Kütyüvel vagy kütyü nélkül 

Minden évben vannak különleges táborok, idén extra tematika 

  • a brókerek és tőzsdecápák kurzus, 
  • a gyermek-kutya kommunikációs tábor, 
  • az űrrakéta építőtábor tudományos előadásokkal, a rúdfitnesz tábor 
  • és a mézkészítő tábor a számtalanféle művészeti tábor mellett.

Kuriózum, hogy a Barcelona, a Juventus és a Valencia labdarúgóklubok korosztályos akadémiáinak edzői a kis magyar focistáknak edzőtábort tartanak, ahol tehetségkutató célzattal a legtehetségesebb gyerekeket meghívják a spanyol és olasz élvonalbeli klubokhoz vendégségbe.

Továbbra is nagyon népszerűek a Harry Potter-táborok, a sakktáborok és az animációs rajzfilmes tábor, ahol a kész műveket animálják, és igazi film készül belőlük. Kétféle irányzat jelent meg a digitalizáció korában: az egyik a készségeket fejleszti, a másik viszont a digitális detox élményét ígéri.

tábor
Nagy a kereslet a klasszikus, kütyümentes nyári táborokra is / Fotó: Shutterstock

Az előbbi a mesterséges intelligenciával, a ChatGPT-vel ismerkedni akaróknak érdekes edukációs lehetőség, a másik pedig a „dobd el a telót, és gyere a zöldbe” típusú gyermek-visszavadító táborok – mindkettőre nagy igény mutatkozik idén is. 

A hetente több tízezer forintba kerülő magántáborok mellett a legtöbb településen elérhetők az önkormányzatok által támogatott napközis táborok is, a piaci árszintnél jóval olcsóbban. Ezek kapcsán Tóth Béla megjegyezte, hogy azok megtartása pont annyiba kerül, mint bármelyik táboré, csak a támogatás miatt olcsóbbak. 

Csaknem negyedmillió gyerek tölti a nyarat izgalmas táborokban

Drágultak a nyári gyerektáborok, ennek ellenére rekordot ért el a jelentkezők száma. A legnépszerűbbek a sport- és az angol nyelvi táborok. A videójátékokhoz szokott fiatalokat egyre pörgősebb, impulzívabb programokkal bombázzák a szervezők, hogy érdekes alternatívát kínáljanak nekik a mobilozással szemben.