Óriási rekordot ért el egy megújuló alapú kombinált energiatermelő komplexum Kínában. A világ legnagyobb zöld-, tiszta-, megújulóenergia-bázisa a napokban túllépte az egybillió (ezermilliárd) kilowattórás kumulált áramtermelést a Global Times cikke szerint. Ennyi villamos energiával három éven át elégíthető ki a helyi villamosenergia-szükséglet.

CHINA-YUNNAN-SICHUAN-WUDONGDE HYDROPOWER STATION (CN)
Egyike Kína hatalmas vízerőműveinek / Fotó: AFP

A létesítménynek döntő szerepe van az áramellátás optimalizálásában, biztosításában és Kína „kettős szén-dioxid” céljának elérésében. A bázis a Jalong- (angol átírással Yalong) folyó mentén működik Délnyugat-Kína Szecsuán tartományában. A térség kivételes víz-, szél- és napenergia-forrásokkal rendelkezik. És ez csak az egyike az ország integrált, jelentős méretű tisztaenergia-bázisának. Létesítője és üzemeltetője a Jalongi Vízenergia-fejlesztő Társaság, a tervezést és a kutatását főként a Powerchina Chengdu Engineering végezte.

Munkára fogják a Jalong folyó térségét 

A bázison hét nagy vízerőmű építése és öt további energetikai projekt indul a cikk szerint, 21 millió kilowattóra együttes beépített kapacitással. Ez évente körülbelül 90 milliárd kilowattóra áram előállítását teszi lehetővé. (Ennyi Magyarország éves áramtermelésének körülbelül a kétszerese.) A tervezővállalat nevéhez köthetők Kína 20. századi legnagyobb vízenergia-projektjei,

  • például az Ertan vízierőmű,
  • a világ legmagasabb gátja, a Csinping I. (Jinping I.),
  • Kína legmagasabb földsziklagátprojektje, a Lianghokou (Lianghekou),
  • a Kuanti (Guandi), a Tungcelin (Tongzilin) és mások.

Befektetett továbbá Szecsuán első szélenergia-projektje, a Dechang Wind Farm építésébe, és vállalta az első nagyszabású szél- és fotovoltaikus bázisprojekt tervezését és kivitelezését, beleértve a Lapa-hegyi (Laba) szélfarmot, és a világ legmagasabb tengerszint feletti magasságon lévő és legnagyobb léptékű víz-fotovoltaikus kiegészítő projektjét, a Kejzsa I. (Keira I.) naperőművet.

A Lianghokou, a Csinping I. és az Ertan vízierőmű három nagy közös szabályozási tározót alkot, így a Jalong az ország legjobban szabályozott nagy folyója. Az Ertan a kínai vízenergia ugrásszerű fejlődését is mutatja, míg a Csinping vízmérnöki területen a legmagasabb szintű projekt.

És még be sem fejezte a tervezővállalat

A Global Times arról is beszámolt, hogy a Powerchina jelenleg is számos kulcsfontosságú projekten dolgozik, köztük  

  • a világ legmagasabban fekvő nagy szivattyústározó-erőművén, a Taofun (Daofu),
  • a világ legnagyobb vegyes áramlású szivattyústározós-erőművén, a Lianghokou vegyes tározós projekten,
  • Kína legnagyobb épülő vízerőművén, a Megtikoun (Mengdigou),
  • és más szupernagy vízenergia-projekteken. 

Mindez illeszkedik a Jalong vízgyűjtő bázisának kiépítésébe.

A vállalat az 1950-es évek óta végez vízenergia-forrás felméréseket a Jalong folyó medencéjében. A medence kiaknázható vízenergia-kapacitása mintegy 30 millió kilowatt, a szél- és napenergia-erőforrások meghaladják a 60 millió kilowattot, a szivattyús tározóé pedig több mint 10 millió kilowatt. A víz-szél-nap integrált bázis teljes skálája meghaladja a 100 millió kilowattot.

MFB ESG