A szívférgesség az egyik legalattomosabb betegség a kutyák körében, egyre több négylábút érint hazánkban is, ezért az Elanco állatgyógyszergyártó vállalat edukációs kampányt indít az állattartóknak, ingyenes szűrővizsgálatokkal egybekötve a szívférgesség napja alkalmából. A tavalyi szűrővizsgálatok szerint Hajdú-Bihar vármegyében kiemelkedően magas volt a fertőzött kutyák száma, de Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye is hasonló a helyzet. Hangsúlyozták: a prevenció kiemelten fontos ennél a betegségnél. Idén egy teljes héten át van lehetőség csatlakozni a kampányhoz – közölte az Elanco. 

szívférgesség
Szívférgesség: minden 12. magyar kutya fertőzött lehet / Fotó: Shutterstock

Szívférgesség: szúnyogok terjesztik

A szúnyogok által terjesztett parazitafertőzés komoly veszélyt jelent a négylábúakra. A szívféreglárvák a szúnyog vérszívásakor juthatnak a kutyába, 6-9 hónap múlva kezdenek szaporodni, azaz féreglárvákat kibocsátani a véráramba. A szúnyogok ezután tovább oltják a betegséget okozó lárvákat egy másik kutya vérébe, és azok onnan vándorolnak tovább a tüdő ereibe és a szívbe. A fertőzés hosszú ideig észrevétlen maradhat, és gyakran mire kiderül, már súlyos vagy visszafordíthatatlan károsodást okoz. 

Fontos a megelőzés

A már kialakult betegség kezelése rendkívül megterhelő lelkileg és fizikailag is a kutyák számára, ráadásul hosszadalmas és költséges folyamat. 

A szívférgesség megelőzésére ajánlott minden 6 hónapnál idősebb kutyánál szűrővizsgálatot végezni,

erről az állatorvosok részletes tájékoztatást adnak. 

Hogyan óvjuk meg kutyánkat a szívférgességtől?

1. Szúnyogcsípés elleni védekezés,

2. rendszeres szűrővizsgálatok,

3. prevenciós kezelés: szívféreg megelőző készítményeket.

A szívférgesség napja alkalmából május 6. és 10. között 1000 kutya ingyenes szűrését biztosítja az Elanco országszerte 48 helyszínen. Az országos szűrésben részt vevő állatorvosi rendelők listája az alábbi linken elérhető: https://kedvencemesen.elanco.com/hu/kampany/szivfergesseg-napja