Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

Az Iszlám Állam feltételezett terroristáit megverték, az egyik gyanúsítottat bekötött szemmel vezették be a tárgyalóterembe, egy másik gyanúsítottat kerekesszékben vittek be a tárgyalóterembe. Brutális kihallgatásukról videók is készültek, amelyeket az orosz biztonsági erők szivárogtathattak ki.

People lay flowers at Crocus City Hall after Moscow Concert Hall attack
A moszkvai terrortámadás után sokan rótták le a kegyeletüket az áldozatoknak / Fotó: Anadolu via AFP

Négy gyanúsított jelent meg a moszkvai bíróságon, akiket azzal vádolnak, hogy végrehajtói voltak a Crocus City Hall koncerttermében elkövetett terrortámadásnak. A terroristákat Tádzsikisztán állampolgáraiként azonosították, a vasárnapi tárgyaláson két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték őket – írta a The Guardian.

Döntöttek az új üzemanyagárakról: szerdától megint drágább lett a benzin – nem is kevéssel

Nyilvánosságra hozták, hogyan változik az üzemanyag ára a hét közepétől Magyarországon. Nincs ok az örömre. Januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 95, a dízel ára pedig 75 forinttal nőtt. Ahogy az várható volt, tovább emelték az üzemanyag árát Magyarországon a nagykereskedők – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből. A hét közepén a benzin ára bruttó hat forinttal ment fel, a gázolaj nagykereskedelmi ára viszont nem változott. Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin ára 638 forintra, a gázolaj ára pedig 648 forintra nőtt literenként.

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

Miután egy teherhajó nekiütközött egy három kilométeres hídnak Baltimore városában, az kedd hajnalban összeomlott, és több gépjármű is a vízbe zuhant – közölték a helyi hatóságok. Maryland állam tűzoltósága az incidenst tömegbalesetnek minősítette.

A baleset helyi idő szerint hajnal fél 2-kor történt, a teherhajó a Francis Scott Key hidat döntötte romba. Az ütközés után a hajó is kigyulladt, majd el is süllyedt. A hídnak ütközött hajó szingapúri zászló alatt közlekedett, tulajdonosa a Grace Ocean Pte Ltd, üzemeltetője pedig a Synergy Marine Group – írja a Reuters.

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra?

A Magyarországra érkező külföldiek azért dolgoznak hazánkban, hogy jobb megélhetést biztosítsanak a több ezer kilométerre élő szeretteiknek. A Világgazdaság három filippínó vendégmunkással beszélgetett arról, hogy miért pont Magyarországot választották, milyen itt nekik, és meddig maradnak.

Mivel a külföldről érkezett munkavállalókról keveset tudni, sokan tartanak tőlük, gyanakodva néznek rájuk. Sokan félnek, hogy ezek a külföldiek végül Magyarországon ragadnak, elveszik a magyarok munkáját, még rosszabb esetben pedig gettókat alakítanak ki úgy, mint Európa nagyobb városaiban. 

Cikksorozatunk ezen részében a Világgazdaság annak járt utána, hogy mit gondolnak Magyarországról maguk a vendégmunkások, és hogyan érzik itt magukat. Megkérdeztük őket arról is, hogy miért szakadtak el több ezer kilométerre a családjaiktól, hogy hazánk munkásszállásain éljenek és itteni gyárakban, cégekben dolgozzanak.

Hivatalos: új gyárat épít a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – már le is tették az alapkövet

Régóta tervezték, most viszont hivatalosan is bejelentették, hogy újszerű, hibrid gyár épül Dél-Magyarországon. Az új Rheinmetall-gyár helyszíne sem titok. Ahogy arról a Világgazdaság a közelmúltban is írt, a Rheinmetall Szegedre viszi a negyedik hazai üzemét, amelynek alapkövét kedden el is helyezték. Az üzemben az elektromosautó-ipar, a valamint a biztonsági rendszerek piacának kiszolgálására alkalmas alkatrészeket fognak gyártani, vagyis különbözni fog az eddigi vegytiszta hadiipari beruházásoktól.

Lapunk már februárban úgy értesült, hogy a Rheinmetall szegedi beruházása továbbra is támogatást élvez, és változatlanul fontos projektként tekintenek rá. A megvalósulását egyébként az is alátámasztja, hogy a Rheinmetall már álláshirdetéseket is megjelentetett.

A Rheinmetall egyrészt hadipari és járműipari nemzetközi vállalat, másrészt olyan technológiai csoport, amely alkatrészeket, rendszereket és szolgáltatásokat fejleszt és értékesít a védelmi és a civil szektornak is.
 (Az alábbi videó az ELI-t még javában a kivitelezés közben mutatja, azonban a felvételen jól látható, hogy milyen szabad területek vannak a központ környékén – a szerk.)