Közélet

Elemző: Ukrajna harcolni tud, győzni nem

Moszkva jobban tudott alkalmazkodni a háborúhoz, mint Kijev. Emiatt Ukrajna számára a jövő csak évekig tartó, a Nyugat által fenntartott háborúskodást tartogat, az elfoglalt területek visszaszerzését pedig elfelejthetik.

A legújabb amerikai segélyek és fegyverszállítmányok még hosszú ideig biztosíthatják Ukrajna harcképességét, ám az erőszakos sorozások ellenére fogyatkozó emberállomány és az orosz hadsereg alkalmazkodása miatt Kijev számára elérhetetlenné válik a harctéri győzelem – olvasható a CNBC elemzésében.

202304UkraineDonbassTchassivYarSoldiers from the 57th Ukrainian Infantry Brigade, tasked with air defence over Chassiv Yar, wait near a trench as Russian bombing rains down in the vicinity. Chasiv Yar, Ukraine, 9 April 2023.?Charges de la defense aerienne au-dessus de Tchassiv Yar, des soldats de la 57eme brigade d’infanterie ukrainienne patientent a couvert, dans une tranchee, alors que des bombardements russes ciblent leur position. Tchassiv Yar. Tchassiv Yar, Ukraine, 9 avril 2023. (Photo by Antoni Lallican / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) ukrajna
Ukrajna győzelme távoli álommá vált, míg a béke elérhetőbb, mint valaha / Fotó: AFP

Kijev célja a háború kirobbanása óta változatlan maradt: el kell űzniük az orosz támadókat, és vissza kell foglalniuk az elcsatolt területeket, beleértve a 2014-ben elvesztett Krím félszigetet is. S bár a konfliktus első hónapjai kétségbeesett védekezéssel és katasztrofális kudarcokkal teltek el, az ukrán hadsereg összeszedte magát, és elkezdett előrenyomulni.

Most, több mint két évvel az első puskadörrenés után az ukrán fronton még a patthelyzet sem biztosított, Moszkva a héten apró, de folyamatos sikerekről számol be. A gyors ukrán győzelem pedig elérhetetlen álommá válik Kijev számára.

Bár az USA és az EU által nyújtott katonai támogatásoknak köszönhetően valószínűleg el tudják kerülni a vereséget 2024-ben, az elmúlt hónapok egyértelműen azt mutatják, hogy Ukrajna nem tudja elérni a saját céljait

– írta Andrius Tursa, a Teneo közép- és kelet-európai tanácsadója, aki a háború kezdete óta figyeli az ukrán gazdaság és a hadsereg állapotát.

Szerinte, bár a további segélyek lehetővé teszik, hogy Kijev rövid távon tovább harcoljon az orosz erők ellen, ez csak a védekezésre elég, mivel Ukrajna egyáltalán nem tudott alkalmazkodni a hadiállapothoz, a nyugati támogatás pedig nem ad szilárd alapot a gazdaságnak.

Tabuk dőlhetnek meg: mi lesz, ha Oroszország nyeri meg az ukrajnai háborút?

Eddig elképzelhetetlen volt ilyesmit egyáltalán szóba hozni Európában. Ugyanakkor Ukrajna támogatása egyre inkább kellemetlen a szövetséges erőknek, így mostanra időszerűvé vált a kérdés.

Az ország szövetségesei pedig kezdenek belefáradni a háborúba, amelynek céljai elképzelhetetlenné váltak. Kijev a totális sikert akarja és ígéri, miközben Moszkva csak a már elfoglalt, oroszajkú területek megtartásával akar tárgyalóasztalhoz ülni.

Ukrajna az eddigi eredményéhez képest monumentális győzelmekről beszél, a nyugati szövetségesei számára pedig az orosz követelések egyre józanabbnak tűnnek, hiába ellenzik az inváziót

– figyelmeztetett Tursa. A háború elhúzódásával Oroszország egyre jobb helyzetbe kerül, ezen pedig a legújabb, 61 milliárd dollárnyi támogatás sem tud sokat változtatni.

Ukrainian servicemen fire with a tank as they check it after a maintenance not far from Bakhmut in the Donetsk region on February 5, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP) ukrajna
Fotó: AFP

 

Őszinteségre és reális célokra van szükség az ukrajnai fronton

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és a nyugati szövetségeseknek az üres támogatások és a korrupciós gödörbe öntött segélyek helyett le kellene ülniük, hogy feltérképezzék az ország jövőjét, és kiderítsék, hogy milyen kompromisszumokra és engedményekre van szükség a békéhez vagy a tűzszünethez.

A moszkvai vezetés gyakorlatilag az ukrajnai győzelemre tette fel tekintélyét, legitimitását és örökségét, és nem valószínű, hogy önként kivonja csapatait Dél- és Kelet-Ukrajnából – az utóbbi esetében ez különösen igaz, ahol több mint egy évtizede oroszbarát szeparatisták küzdenek Kijev ellen.

Szeretnénk a megszállt területek felszabadítását látni, de ezt nagyon nehéz elképzelni, legalábbis ebben a pillanatban. Ráadásul a lakosság körében néhány megye elcsatolása egyre jobb árnak tűnik a régóta várt békéért

– jelentette ki Olekszandr Musijenko ukrán katonai szakértő, a kijevi Katonai és Jogi Tanulmányok Központjának vezetője.

Az Egyesült Államok legújabb segélyinjekciója, amelyből a Politico értesülése szerint pár héten belül megérkezhet az első, hatmilliárdos csomag, sokat javított a katonák és a civilek hangulatán, ám azt is biztosította, hogy most senki sem akar kompromisszumokról beszélni.

Ukrajnának egy történelmi előrenyomulást kellene végrehajtania, miközben az oroszoknak csak egy helyben kell állniuk a győzelmükhöz. Ilyen forgatókönyvek mellett, amikor Kelet-Európa mellett más nemzetközi konfliktusokkal is számolni kell, a Nyugatnak a sarkára kellene állnia Kijevvel szemben, hogy a tárgyalóasztalhoz ültesse a két országot.

Az ukránok soha nem ismernék el, hogy a megszállt területek Oroszországhoz tartoznak, de várhatnánk az egyesülésre, ahogy Németország a hidegháború alatt. Így legalább elkerülnénk a lassú pusztulást

– tette hozzá Muszijenko, aki szerint a „békének” újra vissza kellene térnie a kijevi vezetés szótárába.

Szijjártó: Brüsszel világháborúra készül Ukrajna kudarca miatt

A gyengülő ukrán teljesítmény ellenére csak nőtt a háborúpártiság Brüsszelben. Szijjártó szerint azonban csak diplomáciával lehet véget vetni a konfliktusnak.

 

Oroszország nyugati segítség orosz győzelem ukrán hadsereg béketárgyalás
Kapcsolódó cikkek