Közélet

A brit légierő is Irán drónjait lövi

Az Egyesült Királyság meghiúsított egy iráni csapást, a királyi légierő vadászgépei több drónt is megsemmisítettek. David Cameron szerint a támadás több ezer áldozattal járt volna.

Az Egyesült Királyság csatlakozott az izraeli hadsereghez (IDF), már a brit vadászgépek is Irán drónjaira vadásznak – jelentette be David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere. Hozzátette: azért avatkoznak be a konfliktusba, hogy megakadályozzák az eszkalációt. A Brit Királyi Légierő (RAF) gépei több Izrael felé tartó iráni drónt semmisítettek meg.

Irán
A brit légierő is Irán drónjait lövi / Fotó: AFP

A külügyminiszter a BBC-nek azt mondta, hogy a RAF támadása „kettős vereség” Irán számára, mivel több ezer áldozattal és nagyobb eszkalációval járhatott volna, ha nem avatkoznak közbe. Cameron arra buzdítja Izraelt, hogy a válaszcsapás legyen „okos” és „kitartó”.

Izraelnek ismét a gázai helyzetre kell összpontosítania, és megállapodást kell találnia a túszok hazajuttatására

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyság nem támogatja a válaszcsapást: „Itt az ideje, hogy okosak és kitartók legyünk, hogy fejjel és szívvel gondolkozzunk.”

Az iráni Forradalmi Gárda szombat éjjel intézett drón- és rakétatámadást Izrael ellen. Nasszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő szerint országa „visszafogottságot tanúsított” az Izrael ellen intézett drón- és rakétatámadás során, amely a síita állam damaszkuszi konzulátusa ellen végrehajtott csapásra volt válasz, emiatt pedig a nyugati országoknak értékelniük kellene ezt a „visszafogottságot”, ahelyett, hogy tiltakoznak, és újabb szankciókkal fenyegetőznek.

 

 

izraeli háború egyesült királyság irán brit királyi légierő dróntámadás
Kapcsolódó cikkek