Közélet

Békét szeretne Macron az olimpia idejére és ehhez kínai segítséget kér

A francia államfő még Hszi Csin-ping kínai elnök segítségét is igénybe venné a cél érdekében. Az ókorban az olimpiák alatt valóban hallgattak a fegyverek, a modern időkben viszont inkább a sportverseny maradt el a háborúk miatt.

Kína segítségével egy pillanatnyi diplomáciai békét hozna Ukrajnában és a Közel-Keleten a párizsi olimpia idejére Emmanuel Macron francia elnök, aki hétfőn a BFMTV csatornának nyilatkozva beszélt erről.

Vajon sikerül-e elérnie a tűzszünetet az olimpia idejére Macronnak? / Fotó: AFP

Az olimpiákat övező tűzszünet a sportesemény ókori görög időszakát jellemezte, amely lehetővé tette, hogy a sportolók a versenyre, majd haza tudjanak utazni.

Az olimpiai békéért Macron a nemzetközi partnereivel szeretne dolgozni száz nappal a rendezvény előtt. 

A francia államfő reményét fejezte ki, hogy ebből a célból Kína támogatását is elnyeri, amikor az ország elnöke, Hszi Csin-ping májusban Franciaországba utazik. 

Kína tartotta a legutóbbi olimpiát, a 2022-es téli játékokat, napokkal az Ukrajna elleni orosz invázió előtt.

A támadás miatt Oroszország és Belarusz színeiben sem indulnak a sportolók az olimpián, a két ország versenyzői semleges színekben megmérettethetik magukat Párizsban – írja a The Kyiv Independent.

Macron szerint ez a döntés arányos és tisztességes, és szólt arról is, hogy annyit kérnek a sportolóktól, hogy ne tegyenek tiszteletlen megszólalásokat, tiszteljék ellenfeleiket, ne tegyenek politikai megnyilvánulásokat, és ne legyenek agresszívak.

Oroszországot sorozatos doppingbotrányok miatt 2019-ben négy évre eltiltották az olimpiáktól, ám a koronavírus miatt 2021-re halasztott és a 2022-es játékokon is részt vettek az Orosz Olimpiai Bizottság zászlaja alatt.

Azonban, miután 2023 októberében az Orosz Olimpiai Bizottság kinyilvánította fennhatóságát az orosz megszállás alatti ukrán sportegyesületek felett, felfüggesztették tagságát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban.

A párizsi olimpián így orosz csapatok nem indulhatnak, és az egyéni versenyzők sem rakhatnak magukra nemzeti zászlót vagy más nemzeti jelképet.

 

Emmanuel Macron háború béke Ukrajna Kína
Kapcsolódó cikkek