Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a brüsszeli hatóságok a rendőrség bevetésével tiltották be a NatCon konferenciáját. 

konferencia
Belefojtották a szót Orbán Viktorba Brüsszelben: tele vannak a belga lapok a botránnyal – de fordulat jöhet az ügyben / Fotó: Brussels Times

A konzervatív politikai esemény kedden reggel vette kezdetét, később Orbán Viktor is felszólalt volna, ahogy Mateusz Morawiecki Lengyelország korábbi miniszterelnöke és Nigel Farage, a Brexit Párt (Reform UK) tiszteletbeli elnöke.

Csakhogy a belga rendőrség néhány óra után kiszállt a helyszínre és véget vetett a programnak.

Arra hivatkoztak, hogy a durva lépés a közrend megzavarásának lehetősége miatt szükséges. Egy háromoldalas parancsot adtak át a szervezőknek (ez részben a magyar MCC), amiben arra hivatkoztak, hogy kedden 17 órára ellentüntetés hirdettek meg és nem tudják garantálni a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia résztvevőinek biztonságát. A rendőrség szerint ugyanis „nagy a valószínűsége”, hogy a tiltakozók (a hírek szerint anifasiszták) rendbontásba kezdenek vagy akár meg is támadhatják a NatCon vendégeit.

Legutóbb a kommunisták fojtották belé a szót Orbán Viktorba

A fejleményekre Orbán Viktor a közösségi médiában reagált. A Facebook-oldalán arról írt, hogy „Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt betiltják”. Az X-en pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy utoljára akkor akarták elhallgattatni a rendőrséggel, amikor a kommunisták ráuszították őket még 1988-ban. „Akkor sem adtuk fel és ezúttal sem fogjuk feladni” – húzta alá.

A történtek nagy port kavartak a belga sajtóban is, amely számtalan cikkben dolgozta fel az eseményeket. A The Brussels Times szélsőjobboldalinak és nacionalistának titulálta a NatCont, de hogy miért, azt nem fejtette ki. Idéznek egy rendőrségi szóvivőt, aki szerint az intézkedésre a rendezvénnyel kapcsolatban területi illetékességgel bíró kerület, Saint-Josse-ten-Noode szocialista polgármestere, Emir Kir adott parancsot.

A hatóság olyannyira komolyan vette az utasítást, hogy 13:30-kor lezárták a helyszínt: se ki, se be nem engedtek senkit.

A polgármester maga is posztolt a döntéséről. Úgy fogalmazott, hogy a közbiztonság érdekében betiltotta a konferenciát. Majd hozzá tette, hogy Brüsszelben „nem látják szívesen a szélsőjobboldaliakat”. Azonban ő sem fejtette ki, hogy a NatCon meghívott előadói, köztük magasrangú állami vezetők, miért lennének szélsőjobboldaliak.

Betiltott brüsszeli konferencia: fordulat jöhet

A belga rendőrök akkor érkeztek ki a helyszínre, amikor éppen Nigel Farage szólalt fel. Megjegyezte, hogy a rendőrség nemcsak megfenyegette a helyszín tulajdonosát, hanem még a cateringet sem engedte be az épületbe. „Az a legnagyobb baj, hogy így az italok sem érkeztek meg” – viccelődött. Rögtön utána úgy folytatta, hogy nincs ebben semmi vicces, mert még azzal is nyomást gyakoroltak az üzemeltetőre, hogy végleg bezárják a helyszínt, ha nem működik együtt.

Ezzel azonban nem ért véget a történet. A The Brussels Times ugyanis úgy értesült, hogy a szervezők fontolgatják, hogy bírósághoz fordulnak és megtámadják Emir Kir döntését. Amennyiben ez bekövetkezik és a bíró úgy dönt, hogy hatályon kívül helyezi a rendőri végzését, a rendezvény második napját szerdán megtarthatják az eredeti tervek szerint.

Brüsszeli botrány: kinevezése előtt lemondott von der Leyen kedvence

Pieper jelölését több biztos és a parlament is ellenezte. Von der Leyen pártatlansága ismét górcső alá került, ám a botrány a brüsszeli vezetés megosztottságáról is lerántotta a leplet.