Az amerikai haditengerészet egyik szállító hajója, fedélzetén a Gázába tervezett ideiglenes móló alkatrészeivel, kénytelen volt hazatérni a floridai Jacksonville-be, miután a hajó motorterében tűz ütött ki – közölte szerdán az amerikai haditengerészet.

KUWAIT-IRAQ-US
Az USNS 1st Lt. Baldomero Lopez nemcsak a gázai móló építésében vesz részt, ez a kép még az iraki háború idején készült
Az USNS 1st Lt. Baldomero Lopez nemcsak a gázai móló építésében vesz részt, ez a kép még az iraki háború idején készült / Fotó: AFP

A Gázába tervezett mólót, melynek célja humanitárius segély eljuttatása az enklávéba, még márciusi évértékelőjén jelentette be Joe Biden amerikai elnök, és három hajó már útnak is indult, hogy megkezdje a létesítmény felépítését. Azonban 

az egyik hajó, az USNS 2nd Lt. John P. Bobo motorterében tűz ütött ki, amelyet ugyan a legénység el tudott oltani, sőt személyi sérülés sem történt, ám a hajónak vissza kellet térnie a kikötőbe. A baleset körülményeit vizsgálják.

Április közepe helyett csak a hónap végén vagy május elején lehet kész a gázai móló

A Bobo mellett az USNS 1st Lt. Baldomero Lopez indult el ebben a hónapban, míg már márciusban útra kelt az MV Roy P. Benavidez. A Bobo hazatértével kapcsolatos tájékoztatás arra nem utalt, hogy késne a gázai móló felépítése. A Pentagon szerint április végére vagy május elejére lehet kész a kikötő. Egy tisztviselő a USNI Newsnak elmondta, most azt vizsgálják, hogy milyen gyorsan lehet megjavítani a hajót, illetve szükséges-e helyette egy másik óceánjárót felhasználni.

Ugyanakkor az sem állítható, hogy nincs csúszás a projektben, hiszen az amerikai hadügyminisztérium eredetileg április közepét jelölte meg a móló elkészültének időpontjaként.