Kína vadászgépeket küldött, hogy figyeljék és figyelmeztessék az amerikai légierő egyik gépét, amely a Tajvani-szoros felett repült át. Kína saját részének tekinti a magát szuverén államnak tartó és demokratikusan kormányzott Tajvant, és azt állítja, hogy joghatósága van a szoros felett. Tajvan és az Egyesült Államok vitatja ezt, mondván, hogy a Tajvani-szoros nemzetközi vízi út.

Poseidon aircraft arrives in Kinloss
Kína vadászgépeket küldött egy amerikai járőrgép ellen / Fotó: Getty Images

Az amerikai haditengerészet 7. flottája szerint a tengeralattjáró-elhárító küldetésekre is használt P–8A Poseidon járőr- és felderítőgép nemzetközi légtérben repült át a szoroson. „A Tajvani-szoroson belüli tevékenységével a nemzetközi joggal összhangban az Egyesült Államok tiszteletben tartja minden nemzet hajózási jogait és szabadságait” – írta az Egyesült Államok Haditengerészete közleményében. 

A kínai hadsereg „nyilvános hírverésnek” minősítette a repülő útját,

hozzátéve, hogy vadászokat küldtek az amerikai repülőgép megfigyelésére és figyelmeztetésére – írja a Reuters. A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy az amerikai repülőgépek délre repültek át a szoroson, és a tajvani erők figyelemmel kísérték a helyzetet, de semmi szokatlant nem észleltek. Kínából nem érkezett azonnali reakció.

Tajpej és Peking között feszült a viszony a területi kérdés miatt: nemrég Tajvan szerint Kína szégyentelenül kihasználta saját javára az április eleji földrengést. A szigetország szerint Kínának semmi joga nemzetközi szinten felszólalnia a nevükben. Azonban mivel Kína Tajvant a saját területének tekinti, így szerinte joga van a nemzetközi közönség előtt is szólni a szigetország nevében.