Közélet

Döbbenetes sorok alakultak ki a külföldi ukrán konzulátusok előtt – videó

Elkészült az új mozgósítási törvény, ezért alakultak ki a több száz méteres sorok. Az új törvény értelmében ugyanis a hadköteles korú férfiak külföldön már csak pár napig kaphatnak új útlevelet.

Óriási sorok alakultak ki a sok ukrán menekültet befogadó országokban az útlevélügyekkel foglalkozó ukrán konzulátusok előtt, miután a Legfelső Tanács a múlt héten második olvasatban elfogadta a mozgósításról szóló átdolgozott törvényt, mely többek között azt is előírja, hogy azon hadköteles férfiak számára, akik nem frissítették katonai nyilvántartási adataikat a toborzóban, korlátozzák külföldön a konzuli szolgáltatásokat.

Packing,Travel,Bags.,Passport,Of,A,Citizen,Of,Ukraine,In, útlevél, Ukrajna
A már külföldön tartózkodó ukránoknak is kell útlevél / Fotó: Shutterstock

A hadköteles korú férfiak külföldön már nem sokáig kaphatnak útlevelet

Sokan ezért még a törvény hatályba lépése előtt megrohamozták az útlevélosztályokat, hogy új iratokat igényeljenek. 

Prágában például szemtanúk beszámolói szerint több száz méteres sor alakult ki, de más városokban is hasonló a helyzet. 

Ez nem meglepő, hiszen amint hatályba lép az új törvény, a külföldön tartózkodó hadköteles ukrajnai férfiak nem vehetnek igénybe konzuli szolgáltatásokat mindaddig, amíg nem frissítik katonai nyilvántartási adataikat – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Ez pedig azzal járhat, hogy ha lejár az útlevelük, akkor nem kaphatnak új okmányt, tehát kénytelenek lesznek illegálisan külföldön tartózkodni, s természetesen nem lesznek jogosultak se menekültügyi ellátásra, se legális foglalkoztatásra.

 

menekült ukrajna háború mozgósítás
Kapcsolódó cikkek