Pénz- és tőkepiac

Sokat segíthettek a kriptók az oroszoknak a szankciók kijátszásában

A britek és az amerikaiak több mint 20 milliárd dollár értékű gyanús tranzakció miatt nyomoznak.

Több mint 20 milliárd dollár értékű kriptotranzakciót vizsgálnak a brit és amerikai hatóságok, melyek egy orosz kriptotőzsdén, a Garantexen futottak keresztül. A hatóságok figyelmét felkeltő pénzmozgáshoz a talán legfontosabb kriptovállalat, a Tether dollárhoz kötött eszközét használták a nyomozáshoz közel álló források szerint.

Cryptocurrency,Tether,And,Background,Graph,Statistic
Fotó: alfernec

A tranzakciók azután történtek, hogy a Garantex ellen is bevezettek korlátozásokat, mondván az orosz vállalkozás pénzügyi bűncselekményeket tett lehetővé, valamint a szankciók kijátszását – írja a Bloomberg.

Az Oroszország elleni szankciók hatására Moszkva kiskapuk sorát igyekszik kiépíteni az intézkedések kijátszására, beleértve a tengeren történő, hajó és hajó közötti olajtranszfereket, harmadik országok igénybevételét vagy éppen a kriptoeszközök kreatív használatát. Noha a Garantexhez hasonló kriptotőzsdék ellen már a háború kezdete óta fellép a Biden-adminisztráció, 

a 20 milliárd dolláros összeg az egyik legnagyobb felszínre került szankciósértést jelentheti.

Azonban a nyomozás még kezdeti szakaszban van, így korai lenne következtetéseket levonni vagy a Tethert bűncselekmények elkövetésével vádolni. A Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal és minden szankcionált kriptotárcán befagyasztotta az eszközeit. A Chainanalysis múlt héten számolt be arról, hogy a Tether szankcionált tárcákat fagyasztott be, melyeket a Justin Sunhoz köthető Tron nevű blokkláncon bocsátottak ki. A Tether az Ethereum blokkláncán is bocsát ki kriptodollárokat, de a legtöbb vitatható tranzakcióra a Tronon kerül sor.

A Garantex a hónap során közölte, hogy igyekszik megelőzni a bűncselekményeket a felületén és a szankciók előtt aktívan együttműködött az amerikai és uniós hatóságokkal, és továbbra is folytatja az együttműködést a nemzetközi hatóságokkal. A kriptotőzsdét 2019-ben Észtországban alapították, ám ma már Moszkvából működik, sőt a háború kezdetén Észtország a vállalat működési engedélyét is bevonta.

Az amerikai pénzügyminisztérium vádjai szerint a Garantex felületét tiltott személyek is használhatják, hiszen nem elégségesek a kriptotőzsde pénzmosás és terrorfinanszírozás elleni megoldásai. A Garantex ellen hozott áprilisi szankciókkal párhuzamosan ismertetett vádak többek között a Conti nevű orosz zsarolóvírusokat használó csoport tranzakcióit is a kriptotőzsdéhez kötötték.

A Garantexről a szankciók alatt álló Sberbank, Tinkoff Bank és Alfa Bank segítségével lehet pénzt felvenni. 

Egy fotón a egyik felsővezetője a szankciók kijátszásról szóló eseményen is felszólalt Oroszországban. Hétfőn a amerikaiak egy újabb, peer-to-peer kriptotőzsdét szankcionáltak, a Bitpapát.

A Tether által kibocsátott, dollárhoz kötött kripto, az USDT az egyik legfontosabb eleme a kriptopiacnak, a tranzakciók jelentős részében szerepel valamelyik oldalon, de előszeretettel használják bűnözők is, hiszen azt anonim tárcákra is el lehet küldeni, miután hozzájutottunk valamilyen kriptotőzsdén.

Az USDT-t gyakran használják a délkelet-ázsiai szervezett csalások elkövetői, melyek dollármilliárdokra tettek szert a világszerte elkövetett úgynevezett disznóvágó csalások segítségével. A Tether tagadja, hogy tudatosan segítené a bűnözőket és a hatóságok kérésére képes bármelyik USDT-t befagyasztani. Igaz a több mint 100 milliárd dollár értékű USDT-ből csak mintegy 140 milliónyit fagyasztottak be.

A Tether a napokban a mesterséges intelligencia irányába tett lépéseiről is beszámolt.

 

kriptotranzakció háború kiskapu szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek