Miután egy delaware-i bíró az év elején megsemmisítette vezérigazgatói fizetési csomagját a Teslánál, a milliárdos üzletember azonnal jelezte, hogy az autógyártó központját Texasba költöztetné, és most el is érkezett a pillanat, amikor a cég részvényesei szavazhatnak a Tesla költözéséről – derül ki a cég igazgatótanácsát vezető Robyn Denholm által a részvényeseknek szerdán küldött levélben. 

Elon Musk arrives at the 10th Annual Breakthrough Prize Ceremony held at the Academy Museum of Motion Pictures on April 13, 2024 in Los Angeles, California, United States. (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto) (Photo by Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Miért vette el egy bíró Elon Musk sokmilliárdos fizetését?

A döntésre a Tesla éves közgyűlésén kerül majd sor június 13-án, ahol a részvényesek ismét megszavazhatják Musk fizetési csomagját, mely mivel Tesla-részvények opcióiból áll, melyeket a milliárdos lehívhat rendkívül kedvező áron, már csak mintegy 48 milliárd dollárt ér. Amikor az egyébként a Twitter felvásárlási ügyben is Musk ellen ítélő Kathleen McCormick leszavazta a Tesla-vezér fizetését, az még 56 milliárd dollárt ért. 

A bíró azért döntött így, mert szerinte az igazgatótanács a fizetésről tárgyalva nem vette figyelembe, hogy a cég jelentős részét birtokló Musk motivációjának biztosításához szükséges-e a részvényopció jutalom. 

Musk nagy vetélytársa, Mark Zuckerberg például nem kap fizetést azért, mert ő a Meta vezérigazgatója, számára a cégben meglévő tulajdona elegendő ösztönzést jelent. 

A Tesla igazgatótanácsa azonban főként olyanokkal van tele, akik nem mondanak ellent a milliárdosnak. Sőt, amellett is lehet érvelni, hogy túlságosan nagy fizetés hatására Musk inkább más cégeivel foglalkozott a Tesla helyett.

Hiába kedveli a vállalati Amerika Delaware-t, a Teslának nincs maradása

Denholm levelében kifejtette, hogy nem értenek egyet a delaware-i bíróság döntésével, és azzal sem, ahogy a testület szerint a vállalati jognak működnie kellene, ezért fordulnak a részvényesekhez és ezért akarnak költözni – írja a Financial Times. Ugyanakkor hagyományosan az amerikai tőzsdei cégek központja Delaware államban van, többek között a terület kifejezeten vállalati jogra szakosodott bírósága, a Chancery miatt, mely felvásárlások és más vállalati ügyek esetében valamifajta kiszámíthatóságot kínál.

Denholm levelében arról is ír, hogy amennyiben a részvényesek megszavazzák ismételten Musk fizetését, úgy 

az ellenérdekelt ügyvédek eleshetnek a cégtől kért 5 milliárd dolláros jutalomtól, hiszen ez aláásná annak jogalapját.

Az ügyvédek ugyanis arra hivatkozva akarnak ötmilliárd dollárnyi Tesla-részvényt kérni, hogy ezzel több mint 50 milliárd dollárt takarítottak meg a Tesla részvényesei számára.

Musk bebetonozhatja pozícióját a Tesla élén

A szavazással a részvényesek megerősíthetik Musk pozícióját az autógyártó élén akkor, amikor a Tesla eladásai esésnek indultak a lanyhuló kereslet és erősödő verseny hatására. A cég jövő héten számol be az első negyedéves eredményeiről, és a befektetők a nyereség csökkenésére számítanak. A részvényeseknek küldött levél szerint a 10 legnagyobb Tesla-tulajdonos intézményi befektetőből négyen is kapcsolatba léptek Denholmmal a delaware-i döntés után.

Nem ez lesz az elő szavazás az ügyben, noha ennek jóval nagyobb hatálya van, mint amikor Musk a követőit szavaztatta meg az X-en. Ott a milliárdos álláspontját a szavazók 87 százaléka támogatta. A szerdai levél egyébként kitér a vállalatvezetési elvekkel kapcsolatos kritikákra is, és leszögezi, hogy 

a kérdés szavazásra bocsátásáról az elméletileg a vezérigazgatótól független igazgatótanács hozta meg a döntést, és nem Musk. 

Sőt a levél szerint az igazgatótanács ezt a döntést úgy hozta meg, hogy az erről szóló tervekben sem Elon, sem testvére, Kimball Musk – akik szintén tagjai a testületnek – nem vettek részt. Bár felmerült, hogy a Tesla az Egyesült Államokon kívülre költözzön, végül Texasra esett a választás.

Denholm levele arra is felhívja a figyelmet, hogy több sikeres amerikai tőzsdei cég van – például az Apple, a Nike vagy a Microsoft –, melyeknek nem Delaware-ben van a központja. Ezért úgy vélik, hogy a költözés nem befolyásolná az autógyártó piaci értékét.