Jól kezdte az évet az Interactive Brokers (IBKR), a diszkont befektetési szolgáltató a várakozásokat felülmúló első negyedéves eredményről számolt be. A leggazdagabb magyar származású üzletember, Thomas Peterffy – Péterffy Tamás – alapította brókercég nettó kamatbevételeit, a napi átlagos kereskedési volumeneket és ügyfélbázisát egyaránt bővíteni tudta.

Interactive Brokers FRANCE-FINANCE-STOCKS-NYSE EURONEXT-WFE
Több mint félmillió új ügyfelet gyűjtött a Thomas Peterffy alapította Interactive Brokers egy év alatt / Fotó: AFP

 

Az Interactive Brokers egy részvényre jutó tisztított eredménye az egy évvel korábbi 1,35 dollárról 1,64 dollárra nőtt a március végén zárult három hónapban, egy centtel meghaladva az elemzői várakozásokat.

A társaság bevétele eközben 13 százalékkal 1,2 milliárd dollárra emelkedett, a piaci konszenzussal összhangban.

Ezen belül a jutalékbevételek 6 százalékkal haladták meg a tavalyit, és 379 millió dollárral járultak hozzá az összforgalomhoz. A nettó kamatbevételek ennél is nagyobb ütemben, 17 százalékkal 747 millió dollárra ugrottak. A nettó kamatmarzs 17 bázisponttal 2,41 százalékra javult.

A szektor egyik kiemelt teljesítménymutatója, a bevétellel járó tranzakciók napi átlaga (DARTs) 300 millió dollárral 2,35 milliárd dollárra nőtt éves alapon.

Félmilliónál is több új ügyfelet gyűjtött Thomas Peterffy egy év alatt

Az online brókercéghez továbbra is özönlenek az ügyfelek. Egy év alatt 550 ezer új számlát nyitottak az IBKR-nél, amelynél így már 2,75 millióan fialtatják pénzüket. A teljes ügyfélvagyon 9 százalékkal 465,9 milliárd dollárra hízott.

Az IBKR-nél befektetők kifejezetten aktívak voltak az opciós piacon, ahol 24 százalékkal nőtt a tranzakciók értéke. A részvénykereskedési volumen ezzel szemben 16 százalékkal esett vissza.

Az első háromhavi eredményből jókora osztalékemelésre is futja, a társaság részvényenként 25 cent osztalékot fizet belőle, ami két és félszerese a befektetőket tavaly megillető összegnek. Ez még így is jelképes, 0,23 százalékos osztalékhozamot jelent a keddi záróárfolyam alapján. Az összeget június 14-én folyósítja az IBKR.

Szinte a teljes magyar tőzsdét megvehetné az Interactive Brokers magyar alapítója

Peterffy 33,4 milliárd dollárra becsült vagyonával jelenleg a világ 47. leggazdagabb embere a naponta frissülő Bloomberg Billionaires Index szerint.

Az átszámolva 12 385 milliárd forintos vagyonából a teljes magyar államadósság közel negyedét átvállalhatná a budapesti születésű üzletember, vagy szinte az összes, Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatot is megvehetné belőle.

Peterffynek azonban egészen más tervei vannak a régióban. A hónap elején 50 millió eurós kezdeti befektetéssel Interactive Venture Partners néven létrehozta első kockázatitőke-alapját, amely közép-kelet-európai startupokba invesztál. Az IVP a tőke mellett mentorálással és kapcsolati rendszerrel is támogatni kívánja az ígéretes korai szakaszú vállalatok növekedését.

Az Interactive Brokers árfolyama 2024-től
 

Az Interactive Brokers alapítójának korábban bankalapítási ambíciói is voltak hazánkban,  az Interactive Bankot azonban hiába jegyezték be négymilliárd forintos alaptőkével Magyarországon, a Floridában élő milliárdos egy konferencián elmondta, változott a terv, mivel a magyar törvények alapján nem lehet úgy ellátni az európai ügyfeleket, hogy az versenyképes legyen az egész kontinensen.