Percek alatt 12 százalékkal estek Donald Trump közösségimédia-oldalának részvényei a tőzsdén, miután a vállalat vezetése bejelentette: könnyedén elképzelhető, hogy további 21,4 millió papírt piacra dobnak a közeljövőben – vette észre a CNBC.

Trump,
Közösségi oldalának tőzsdei fiaskója csak egy Trump gondjai közül / Fotó: AFP

Az újabb pakett piacra dobási volumene különösen azért aggasztó a befektetők számára, mert a cégnek összesen 137 millió részvénye van kibocsátva, ennek azonban csak egy töredéke, 40 millió darab az, ami a mindennapi kereskedésben fellelhető lehet a tőzsdén, ezt a mennyiséget toldaná most meg a vállalat további 21,4 millióval. 

A kibocsátásra úgynevezett warrantok, azaz kvázi részvényopciók formájában kerülne sor, melyek értékesítéséből 247,1 millió dolláros bevételre tenne szert a cég, mivel Trump cégének warrantjai jelenleg mindössze 13,69 dolláron, azaz jóval a részvények árfolyama alatt mozognak.

A Trump-féle Truth Social közösségimédia-oldal mögött álló Trump Media (TMTG) részvényei jelenleg 27,7 dolláron cserélnek gazdát, kibocsátásuk óta több mint 50 százalékot vesztettek értékükből.

A Trump Media & Technology Group árfolyama 2024. március 26-tól
Egyre nagyobb gödörben Trump közösségi oldalának részvényei

A Truth Social mögött álló TMTG piaci értéke a tízmilliárd dollárt is elérte röviddel a tőzsdei debütálása után, ezt az árcédulát pedig a Világgazdaság már akkor az egyik legnagyobb lufinak nevezte, amelyet a tőkepiacokon az elmúlt években láttunk. A cég tavalyi első kilenchavi bevétele ugyanis mindössze 3,4 millió dollár volt, miközben 10,6 millió dolláros veszteséget termelt, és ezek a számok még csak nagyságrendileg sem közelítik meg az oldalnak a piacok által tulajdonított értéket.

A papírok az első kereskedési nap végén 57,99 dolláron zártak, nyolcmilliárd dolláros cédulát akasztva ezzel a cégre, és hatmilliárd dollárra csökkentve Trump pakettjének értékét, de a cég egy felhasználóra vetített piaci értéke még akkor is csillagászati magasságokban járt. 

Egy Truth Social-felhasználó ugyanis a számítások szerint 1096 dollárt ért, 

szemben egy Reddit-userrel, aki csak 148-at, egy X-felhasználóval, aki mindössze 80-at, vagy egy Snapchat-ügyféllel, aki csupán 46 dollárt.